Tucholski Paweł

Paweł Tucholski , aktor teatralny, filmowy i dubbingowy, urodził się 6 lutego 1969 roku w Żninie, na Pałukach. Jest absolwentem Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie oraz Studium Wokalnego w Poznaniu.

Swoją drogę artystyczną zaczynał w Żninie. Jako nastolatek grał w założony przez Jerzego Lacha, Teatrze im. Alberta Tison. Po maturze zdawał bez powodzenia do szkoły teatralnej w Krakowie i tak trafił do Studium Wokalnego, aby rok później zostać również studentem warszawskiej szkoły teatralnej. 

Paweł Tucholski, to dwukrotny laureat wrocławskiego Przeglądu Piosenki Aktorskiej i nagrody głównej na Wojewódzkim Przeglądzie Teatralnym w Bydgoszczy.  

W latach 1993 – 94 związany był z Teatrem Kwadrat w Warszawie, następnie od roku 1994 do 2001 pracował w Teatrze Dramatycznym w Warszawie, gdzie pojawił się w sztukach „Człowiek z La Manchy”  autorstwa M. Leighera i D. Wassermana czy „Grze pozorów” J.C. Carniera. 

Paweł Tucholski ma w dorobku ponad dwadzieścia ról w filmach fabularnych i serialach telewizyjnych. Na dużym ekranie spotykamy go w filmach  m.in.: w „Młodych wilkach” (1995), „Kochaj i tańcz” (2008) czy „Ostatnia akcja” (2009). Paweł Tucholski w swoim dorobku ma wiele ról serialowych, m in.: w serialu „ Dom” (1997), „Bożej podszewce” ( 1997), „Klanie” (1997), „Złotopolskich” (1998), „Kasia i Tomek” (2002),  „Kryminalni” (2005), „Prawo Agaty” (2013) czy wreszcie w serialu „Bodo” (2016).

Jest też aktorem dubbingowym, użyczył głosu m.in. w filmach „Król Lew” (1994) czy “Aladyn” (1992).

W 2014 roku został uczestnikiem pierwszej edycji programu rozrywkowego „Twoja twarz brzmi znajomo”, gdzie zajął piąte miejsce. 

 

Wybrana filmografia

  • 1994 – „Oczy niebieskie” reż. Waldemar Szarek
  • 1995 – „Młode wilki” reż. Jarosław Żamojda
  • 1997 – „Sława i chwała” (serial)
  • 1997 – „Dom” (serial)
  • 1997 – „Boża Podszewka” (serial)
  • 1997 – „Klan” (serial)
  • 1998 – „Złotopolscy” (serial)
  • 2000 – „Twarze i maski” (serial)
  • 2001 – „Na dobre i na złe” (serial)
  • 2002 – „Jak to się robi z dziewczynami” reż. Przemysław Angerman
  • 2002 –  „Kasia i Tomek” (serial)
  • 2005 – „Kryminalni” (serial)
  • 2007 – „Ekipa” (serial)
  • 2009 – „Kochaj i tańcz” reż. Bruce Parramore
  • 2009 – „Ostatnia akcja” reż. Michał Rogalski
  • 2013 – „Ostatnie piętro” reż. Tadeusz Król
  • 2013 – „Prawo Agaty” (serial)
  • 2016 – „O mnie się nie martw” (serial)
  • 2016 – „Bodo” (serial)
  • 2017 – „Ucho Prezesa” (serial)

Ważna produkcja:

Prawo Agaty
Dygant, Schejbal i Sokołowska na planie 'Prawa Agaty'5

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz
Bydgoszcz_004

Bydgoszcz

pełen artykuł
Pałuki
Bozejewicki 4

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Prawo Agaty
Zdjęcie ilustracja

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

czytaj dalej