Jarosław Żamojda

Jarosław Żamojda urodził się 17 kwietnia 1960 w Bydgoszczy. Jest reżyserem filmowym, operatorem i scenarzystą. W 1985 roku ukończył wydział operatorski PWSFTviT w Łodzi. Początkowo pracował wyłącznie jako operator filmowy. Debiutem fabularnym reżysera był film „Młode wilki”, za który otrzymał nagrodę
na Festiwalu Filmowym w Gdyni.
Dwa lata później nakręcił jego prequel: „Młode wilki ½”. 1995 r. ukończył kurs reżyserii filmów akcji „Time for Action” prowadzony przez Jana de Bonta.

Żamojda przez wiele lat współpracował z Krzysztofem Zanussim,
z którym zrealizował  film dokumentalny „Witold Lutosławski w rozmowie z Krzysztofem Zanussim”, do którego dokumentację przygotowywał m.in. nagrodzony Oscarem i nagrodą dla najlepszego reżysera festiwalu w Cannes Paweł Pawlikowski (1990), europejską koprodukcję „Dotknięcie ręki” (1992) oraz  „Cwał” (1995) – komedię opartą na biografii reżysera.

Za swój realizacyjny debiut współtworzony z Janem Jakubem Kolskim pod tytułem „Najpiękniejsza jaskinia świata” otrzymał nagrodę Węgierskiej Akademii Filmowej i Nagrodę Telewizji Francuskiej oraz nagrodę MF Filmów Sportowych w Budapeszcie. Ta krótkometrażowa etiuda dokumentalna była poetycko – filozoficzną impresją
na temat samotności, bezimienności w wielkomiejskim tłumie, poszukiwania drogi
do drugiego człowieka.

Pełnometrażowym, kinowym debiutem operatorskim Żamojdy było „Pożegnanie jesieni” (1990) w reżyserii Mariusza Trelińskiego, które przyniosło twórcom nagrodę im. Andrzeja Munka, a autorowi zdjęć – Nagrodę Ministra Kultury i Sztuki
oraz Nagrodę Węgierskiej Akademii Filmowej.

Zrealizował też m. in. zdjęcia do filmów „Odjazd” (1991) w reżyserii Magdy i Piotra Łazarkiewiczów i „Obywatel świata” (1991) Rolanda Rowińskiego, „Lazarus” i „Pierwszy milion” Waldemara  Dzikiego.
W 1992 roku nakręcił zdjęcia do wspomnianego „Dotknięcia ręki” Zanussiego. W filmie zagrały wybitne postaci kina światowego, jak Max von Sydow,
którego na szczyty wyniosły kreacje w filmach Ingmara Bergmana. Partnerowała mu znakomita aktorka angielska Sarah Miles. Muzykę napisał jeden z najwybitniejszych kompozytorów muzyki filmowej Wojciech Kilar.

W 1995 roku przyszedł przełom w karierze Żamojdy. Wyreżyserował według własnego scenariusza „Młode wilki”. Film stał się przebojem kinowym, a dla wielu młodych ludzi filmem kultowym. Na Festiwalu Filmowym w Gdyni otrzymał nagrodę za debiut reżyserski, a na festiwalu Polskich Filmów w Chicago główną nagrodę – nagrodę publiczności. W 1998 roku na ekrany kin wszedł film „Młode wilki 1/2”,
który osiągnął jeszcze większy sukces komercyjny. W 1999 roku wyreżyserował 23 odcinki telenoweli „Czułość i kłamstwa”.

W 2005 Żamojda rozpoczął współpracę operatorską z twórcami seriali telewizyjnych realizując zdjęcia do „Magdy M.”, „Niani” i „Ojca Mateusza”.
Potem przyszły „Teraz albo nigdy”, „Naznaczony” i „W rytmie serca”.

W 2000 roku powrócił do reżyserii kręcąc „6 dni Strusia”, film fantastyczno – naukowy o młodym prawniku, który zyskuje nagle nadnaturalne moce. Cztery lata później wyreżyserował kryminał, polsko-amerykańskie „Rh+” z Anną Przybylską i Katarzyną Bujakiewicz.
Ostatnimi produkcjami, które, jak dotychczas, wyreżyserował, byli „Skorumpowani” z 2008 roku (film i serial). To historia walki polskich służb specjalnych, gangów i byłych agentów sowieckiej KGB z narkotykami i polityką w tle. W rolach głównych wystąpili Olivier Gruner (międzynarodowy aktor kina karate), Max Ryan, Jan Englert,
Jerzy Trela i torunianka Olga Bołądź.

Wybrana filmografia

Jako reżyser

1983 – „Najpiękniejsza jaskinia świata”
1995 – „Młode wilki”
1997 – „Młode wilki ½”
2000 – „6 dni strusia”
2004 – „Rh+”
2008 – „Skorumpowani” (film i serial)

Jako operator

1982 – „Sezon w piekle” reż. Wiktor Grodecki
1983 – „Najpiękniejsza jaskinia świata” reż. Jan Jakub Kolski i Jarosław Żamojda
1990 – „Pożegnanie jesieni” reż. Mariusz Treliński
1991 – „Obywatel świata” reż. Roland Rowiński
1991 – „Odjazd” reż. Magdalena i Piotr Łazarkiewicz
1992 – „Dotknięcie ręki” reż. Krzysztof Zanussi
1995 – „Cwał” reż. Krzysztof Zanussi
1999/2000 – „Pierwszy milion” (film i serial) reż. Waldemar Dziki
2005-2009 – „Niania” (serial)
2005-2007 –  „Magda M.” (serial)
2008 – „Nie kłam, kochanie” reż. Piotr Wereśniak
2016 – „7 rzeczy których nie wiecie o facetach” reż. Kinga Lewińska
2017 – 2018 – „W rytmie serca” (serial)
2017 – „Na układy nie ma rady” reż. Christoph Rurka

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Międzynarodowy Festiwal Filmów Sportowych w Budapeszcie – nagroda za najlepsze zdjęcia dla Najpiękniejsza jaskinia świata, Nagroda im. Andrzeja Munka, przyznawana przez PWSFTviT, Nagroda Węgierskiej Akademii Filmowej, Nagroda Ministra Kultury i Sztuki, Festiwal Filmu Polskiego w Ameryce w Chicago – nagroda „Złote Zęby”, Festiwal Filmowy w Gdyni – nagroda za debiut reżyserski i inne.

 

 

 

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz

pełen artykuł