Ewa Bukowska

Ewa Bukowska urodziła się 27 sierpnia 1966 roku w Aleksandrowie Kujawskim.
Jest aktorką, reżyserką, scenarzystką, autorką i producentką programów telewizyjnych. Ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Krakowie.

Początkowo interesowała się tańcem, chodziła do szkoły baletowej, lecz równocześnie zafascynowana była teatrem.  Bardzo szybko zadebiutowała jednak w kinie i to od razu w filmie będącym jednym z największych „hitów” pierwszych lat po upadku komunizmu. Jeszcze w czasie studiów zagrała bowiem w głośnym „Krollu” Władysława Pasikowskiego. Film okazał się przepustką do kariery zarówno dla Pasikowskiego, jak i Bogusława Lindy, który na kolejne lata stał się etatowym twardzielem polskiego kina.

Aktorka później wystąpiła m.in. w niemieckim dramacie telewizyjnym „Trzy dni w kwietniu”, „Lecie miłości” Feliksa Falka (1994) czy sensacyjnym „Polska śmierć” Waldemara Krzystka. Zagrała także w realizowanych w Toruniu „Wronach” Doroty Kędzierzawskiej (1994). Ponadto rozwijała swoją karierę na małym ekranie, gdzie występowała w wielu polskich serialach: „Falach zbrodni” (2007), „Kryminalnych” (2007),  „Domu nad rozlewiskiem”, „ M jak miłość” (2009), a od 2017 w serialu „Pierwsza miłość” jako Elżbieta Adamczyk, matka Kaliny.

Wyprodukowała dwa pełnometrażowe filmy fabularne: „Sukces” (2003) i „Blok.Pl” (2001), oba wyreżyserowane przez jej męża Marka Bukowskiego.

W 2013 roku Bukowska zadebiutowała jako reżyserka krótkometrażowej fabuły „Powrót”. Film jest historią Piotra, żołnierza uczestniczącego w polskiej misji w Afganistanie, który niespodziewanie pojawia się w domu, gdzie czekają na niego żona i córka. Wraca odmieniony, ukrywa bowiem mroczną tajemnicę.

Rok 2018 przyniósł pełnometrażowy debiut fabularny Bukowskiej – „53 Wojny”, który znalazł się w konkursie Inne Spojrzenie na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. „53 wojny” opowiadają o życiu żony reportera wojennego. Film powstał w oparciu o książkę Grażyny Jagielskiej „Miłość z kamienia” i zdobył uznanie zarówno krytyków, jak i publiczności. W rolach głównych wystąpili Magdalena Popławska i Michał Żurawski.

Wybrana filmografia

Jako reżyserka

2013 – „Powrót”
2018 – „53 wojny”

Jako aktorka

1991 – „Kroll” reż. Władysław Pasikowski
1994 – „Lato miłość” reż. Feliks Falk
1994 – „Wrony” reż. Dorota Kędzierzawska
2003 – „Sukces” reż. Marek Bukowski

Jako producentka

2001 – „Blok.PL” reż. Marek Bukowski
2003 – „Sukces” reż. Marek Bukowski

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Nagroda ‘Perspektywa” im Janusza ‘Kuby Morgensterna za film “53 wojny”, Nagroda Jury Młodzieżowego na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych „Młodzi i Film”.

Ważna produkcja:

Wrony

reż. Dorota Kędzierzawska

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Aleksandrów Kujawski

pełen artykuł

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Wrony

reż. Dorota Kędzierzawska

czytaj dalej