Suszyński Zbigniew

Zbigniew Suszyński znany aktor filmowy i teatralny, mistrz dubbingu. Urodzony 26 lipca 1961 roku w Rypinie, gdzie podczas zajęć w miejscowym Domu Kultury zainteresował się teatrem oraz poezją.

W 1987 roku został absolwentem Wydziału Aktorskiego na Państwowej Wyższej Szkole  Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Jego debiut teatralny miał miejsce w 1986 roku, kiedy zagrał Orlando w sztuce „Jak wam się podoba” na deskach teatru Studyjnego’83 im. Juliana Tuwima w Łodzi. Od 1987 roku był aktorem teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi. Następnie zaczął współpracować z warszawskimi teatrami: Nowym, Scena Prezentacje, Na Woli im. Tadeusza Łomnickiego oraz teatrem Współczesnym, w którym występuję od 1993 roku.

Po raz pierwszy widzowie mogli zobaczyć go w serialu telewizyjnym „Jan Serce” (1981). Następnie zagrał m.in. w „Ślady walczących zębów” (1983), „Sam pośród swoich” (1985) czy „Prywatne śledztwo” (1986). Przełomowym momentem w jego karierze było otrzymanie pierwszoplanowej roli w filmie „Ostatni dzwonek” (1989). Film w reżyserii Magdaleny Łazarkiewicz otrzymał nagrodę w Konkursie Pełnometrażowych Debiutów Fabularnych podczas Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych „Młodzi i Film” w 1989 roku.

Od tamtej pory zaczął pojawiać się na ekranach coraz częściej. Aktora możemy zobaczyć w filmach pełnometrażowych „Samowolka” (1993) czy „Pożegnanie z Marią” (1993). Kreacja postaci Skorpiona w „Młodych wilkach” (1995) reż. Jarosława Żamojdy okazała się następnym ważnym punktem w jego karierze. Dwa lata później film doczekał się swojej kontynuacji „Młode wilki 1/2” (1997), gdzie Suszyński po raz kolejny wcielił się w rolę gangstera. W 2000 roku zagrał na planie Andrzeja Wajdy w filmie „Wyrok na Franciszka Kłosa (2000) oraz w kultowym filmie „E=mc2” (2002).

Zbigniew Suszyński pojawił się na planach produkcji wielu seriali telewizyjnych m.in. „Ucieczka z miejsc ukochanych” (1987), „40-latek. 20 lat później” (1993), „Klan” (1997- 2019), „Samo życie” (2002-2010), „Na Wspólnej” (2003-2019), „Pierwsza miłość” (2004- 2019), „Prawo Agaty” (2014), „Barwy szczęścia” (2015), „Druga szansa” (2016) „Leśniczówka” (2018-2019) „Ślepnąc od świateł” (2018).

Przez role w „E=mc2”, „Młode wilki” i postać mecenasa w serialu „Adam i Ewa” kojarzony jest jako czarny charakter polskiego kina.

Podłożył głos pod ponad 200 produkcji filmowych, serialowych oraz gier komputerowych. Jego dubbing możemy usłyszeć w najbardziej znanych filmach jak wszystkie części „Shreka”, gdzie podkłada głos Księcia z bajki czy w „Gwiezdnych wojnach: Część I – Mroczne Widmo” (1999) „Madagaskar” (2005) „Epoka Lodowcowa 2” (2006) „Kung Fu Panda” (2008), „Hotel Transylwania” (2012), „Łotr1: Gwiezdne wojny – Historie”  (2016), „Tarzan: Legenda” (2016).

 

Wybrana filmografia

  • 1981 – „Jan Serce” (serial)
  • 1983 – „Ślady wilczych zębów” reż. Jiří Svoboda
  • 1986 – „ESD” reż. Anna Sokołowska
  • 1987 – „Ucieczka z miejsc ukochanych” (serial)
  • 1989 – „Ostatni dzwonek” reż. Magdalena Łazarkiewicz
  • 1993 – „Pożegnanie z Marią” reż. Filip Zylber
  • 1993 – „40-latek. 20 lat później” (serial)
  • 1994 – „Jest jak jest” (serial)
  • 1995 – „Młode wilki” reż. Jarosław Żamojda
  • 1997 – „Młode wilki ½” reż. Jarosław Żamojda
  • 1997–2019 – „Klan” (serial)
  • 2000 – „M jak miłość” (serial)
  • 2000–2001 –„Adam i Ewa” (serial)
  • 2000 – „Wyrok na Franciszka Kłosa” reż. Andrzej Wajda
  • 2002 – „E= MC2” reż. Olaf Lubaszenko
  • 2003–2019 – „Na wspólnej” (serial)
  • 2005–2007 – „Biuro kryminalne” (serial)
  • 2009 – „Czas honoru” (serial)
  • 2016 – „Druga szansa” (serial)
  • 2018 – „Drogi wolności” (serial)
  • 2018 – „Ślepnąc od świateł” (serial)

Ważna produkcja:

M jak miłość
M_jak_Miłość_5

M jak miłość

reż. Krzysztof Łukaszewicz, Kinga Lewińska, Michał Wnuk, Agnieszka Trzos, Michał Węgrzyn

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Rypin
Rypin_

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

M jak miłość
Zdjęcie ilustracja

M jak miłość

reż. Krzysztof Łukaszewicz, Kinga Lewińska, Michał Wnuk, Agnieszka Trzos, Michał Węgrzyn

czytaj dalej
Prawo Agaty
Zdjęcie ilustracja

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

czytaj dalej