Czajka Mariusz

Mariusz Czajka urodzony 9 kwietnia 1961 roku w Grudziądzu aktor filmowy i teatralny, znany głosy polskiego dubbingu.

Jego przygoda z teatrem rozpoczęła się w 1984 roku podczas przedstawienia „Złe zachowanie” w Teatrze Ateneum w Warszawie. W następnym roku został absolwentem Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie. W latach 1987- 1990 był aktorem w Teatrze Rampa, a obecnie od wielu lat współdziała z Teatrem Studio Buffo, gdzie prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży.

W kinie po raz pierwszy pojawił się w filmie „C.K. Dezerterzy” (1985), od którego zaczęła się jego przygoda z dużym ekranem. Wystąpił w takich filmach jak „Sztos” (1997), „Chłopaki nie płaczą” (2000) czy „Wyjazd integracyjny” (2011). Aktora możemy zobaczyć w serialach telewizyjnych, w tym w jednym z najbardziej znanych polskich seriali komediowych „Świat według Kiepskich” (od 1999 roku) oraz w „Pierwszej Miłości”, „Plebani” czy w serialu „Dom nad rozlewiskiem” i jego kontynuacjach „Miłość nad rozlewiskiem”, „Życie nad rozlewiskiem”, „Nad rozlewiskiem”, „Cisza nad rozlewiskiem” oraz „Pensjonat nad rozlewiskiem”.

Mariusz Czajka jest również lektorem, którego głos najbardziej znany jest z dubbingowania Kaczora Donalda i Guffiego czy głosu podkładanego pod postać mistrza Yody bohatera sagi „Gwiezdne wojny”.

 

Wybrana filmografia:

  • 1985 – „C.K. Dezerterzy” reż. Janusz Majewski
  • 1994 – „Szczur” reż. Jan Łomnicki
  • 1997 – „Sztos” reż. Olaf Lubaszenko
  • od 1999 – „Świat według Kiepskich” (serial)
  • 2000 – „Chłopaki nie płaczą” reż. Olaf Lubaszenko
  • 2004–2019 – „Pierwsza miłość” (serial)
  • 2009 – „Dom nad rozlewiskiem” (serial)
  • 2010 – „Miłość nad rozlewiskiem” (serial)
  • 2010 – „Belcanto” reż. Ryszard Maciej Nyczka
  • 2011 – „Życie nad rozlewiskiem” (serial)
  • 2011 – „Wyjazd integracyjny” reż. Przemysław Angerman
  • 2012 – „Nad rozlewiskiem” (serial)
  • 2014-2015 – „Cisza nad rozlewiskiem” (serial)
  • 2018 – „Pensjonat nad rozlewiskiem” (serial)

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Grudziądz
DCIM103GOPRO

Grudziądz

pełen artykuł