Wieczyński Krystian

Krystian Wieczyński to toruński aktor teatralny i filmowy, scenarzysta i reżyser, pedagog kultury, instruktor teatralny i cyrkowy. Urodzony w Brodnicy, od 1994 roku na stałe związany z Toruniem. Jest absolwentem Akademii Teatralnej w Warszawie i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Krystian Wieczyński od 1992 roku współtworzy jedną z ważniejszych polskich scen teatru alternatywnego – Teatr Wiczy. W latach 2006–2010 współpracował z Teatrem Biuro Podróży z Poznania, a od 2011 roku gościnnie występuje na deskach Miejskiego Teatru Miniatura w Gdańsku.

Swoją przygodę z kinem Wieczyński rozpoczął w 2004 roku, gdy zagrał w eksperymentalnym filmie Piotra Matwiejczyka “Na scenie”. Duże uznanie na festiwalach w Polsce i na świecie zdobył niezależny, krótkometrażowy “Brat czeka na końcu drogi” Waldemara Grzesika z 2005 roku, w którym Wieczyński zagrał jedną z głównych ról. Pojawił się również w kolejnym filmie Grzesika, “Najświętsze słowa naszego życia” z 2007 roku, który został nagrodzonym m.in. na festiwalu MFF Unicaí w Seulu.

Najdłuższa współpraca połączyła go z innym toruńskim reżyserem niezależnym – Marcinem Gładychem. Zrealizował z nim m.in. eksperymentalną bajkę wg Leszka Kołakowskiego ‘Gyom, Tat, E(eeee)tam” w 2007 roku, “Trzy życzenia” w 2009 roku na motywach opowiadania Rolanda Topora, etiudę “Fire Woman”, będącej swobodną  ekranizacją opowiadania J.Ch.Andersena oraz dokument o spektaklu Teatru Wiczy “Emigranci” (oba w 2009 roku).

Kolejnym etapem współpracy obu artystów było wspólne reżyserowanie. Gładych i Wieczyński wspólnie stworzyli w roku 2010 i 2011 cztery filmy. “Odrobinę starości”, “Ostatni telefon”, “Hakerów Wolności”  i „Panoptikon„. „Hakerzy”, którzy spotkali się z dużym uznaniem krytyków filmowych i publiczności, to fabularyzowany dokument o toruńskich naukowcach z Solidarności, którzy w 1985 roku „włamali się” na ekrany komunistycznej TVP.

Ostatnią  wspólną pracą był dokument o artystycznej rodzinie państwa Smużnych „Smugi” (2017).

Aktor jest też aktywnym animatorem kultury – na co dzień  realizuje warsztaty teatralne, cyrkowe, filmowe dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Z monodramem „Ja, dyktator” Teatru Wiczy wystąpił na Festiwalu w Edynburgu.

Wybrana filmografia

  • 2004 – „Na scenie” reż. Piotr Matwiejczyk
  • 2005 – „Brat czeka na końcu drogi” reż. Waldemar Grzesik
  • 2007 – „Najświętsze słowa naszego życia” reż. Waldemar Grzesik
  • 2010 – „Hakerzy wolności” reż. Marcin Gładych
  • 2011 – „Konfident” reż. Rafał Kapeliński
  • 2014 – „Lekarze” (serial)
  • 2014 – „Szkodnik” reż. Michał Modlinger
  • 2011 – „Panoptikon” reż. Marcin Gładych
  • 2017 – „Smugi” reż. Marcin Gładych
  • 2017 – „Spitsbergen” reż. Michał Szcześniak
  • 2017 – „Nie idź tam” reż. Krzysztof Komander

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Łódzkie Spotkania Teatralne – nagroda dla najlepszego aktora, MFF Tofifest – Nagroda Prezydenta Miasta Torunia – Flisak, Nagroda Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego za działalność na polu teatru.

Ważna produkcja:

Hakerzy wolności
Hakerzy_wolności-dir_Marcin_Gładych1

Hakerzy wolności

reż. Marcin Gładych

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Toruń
Toruń nocą, fot. Daniel Pach

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Hakerzy wolności
Zdjęcie ilustracja

Hakerzy wolności

reż. Marcin Gładych

czytaj dalej
Panoptikon
Zdjęcie ilustracja

Panoptikon

reż. Marcin Gładych, Krystian Wieczyński

czytaj dalej
Konfident
Zdjęcie ilustracja

Konfident

reż. Rafał Kapeliński

czytaj dalej
Lekarze
Zdjęcie ilustracja

Lekarze

reż. Filip Zylber, Marcin Wrona

czytaj dalej