Decówna Ewa

Ewa Decówna urodziła się 23 czerwca 1943 roku w Rypinie. Jest aktorką filmową i teatralną, znaną głównie z roli Teresy Pilińskiej z filmu „Nad Niemnem” w reż. Zbigniewa Kuźmińskiego.

Aktorka Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie ukończyła w 1966 roku. W tym samym roku zaczęła pracę w Teatrze Polskim w Bielsko-Białej, z którym współpracowała do 1967 roku. Przez następne dziesięć lat była aktorką Teatru Śląskiego im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach. W 1977 roku przeprowadziła się do Warszawy, gdzie początkowo występowała w Teatrze Dramatycznym, a następnie w Teatrze Ochoty. W latach 2000-2001 grała w Teatrze im. Bogusławskiego w Kaliszu.

Po raz pierwszy w filmie fabularno-telewizyjnym pojawiła się w 1979 roku w produkcji „Sytuacje rodzinne: Bezpośrednie połączenie” reż. Juliusza Machulskiego. Następnie zagrała w takich filmach, jak „Podróż do Arabii” (1979), „Zielone kasztany” (1985) czy „Menadżer” (1985). Przełomowym momentem w jej karierze była rola w „Nad Niemnem” (1986) aranżacji powieści Elizy Orzeszkowej. Widzowie zapamiętali aktorkę dzięki świetnie wykreowanej roli Teresy Plińskiej. Produkcję tę można było obejrzeć w telewizji, na łamach „Tygodnika Ilustrowanego”, która pojawiła się, jako 4 odcinkowy serial o tym samym tytule. Ewa Decówna na dużym ekranie pojawiła się jeszcze m.in. w „Show” (2003) reż. Macieja Ślesickiego czy „Nienasycenie” (2003) reż. Wiktora Grodeckiego.

Widzom telewizyjnym znana jest z wielu popularnych seriali telewizyjnym, w których występuję od 1980 roku. Pierwszą większą jej rolą była postać prawniczki Marii Sokólskiej w pierwszej polskiej telenoweli, czyli „W labiryncie” granej w latach 1988- 1990. Produkcja ta osiągnęła wielką popularność, gromadząc przed telewizorami nawet 16 milionów widzów. W latach 1997 – 2019 można ją było zobaczyć w popularnym serialu „Klan”, a od 2002 do 2010 roku w produkcji „Samo życie”. Gościnnie pojawiła się w „13 posterunku 2” (2000), „Plebani” (2003), „Na dobre i na złe” (2004,2017), „Blondynce” (2017) czy w „Ojcu Mateuszu” (2018).

Aktorka wyjechała wraz z mężem za granicę, znikając z polskiej sceny, lecz sporadycznie pojawiające się w kilku holenderskich przedstawieniach. Po śmierci męża powróciła do Polski, gdzie występuje i gra epizodyczne role w serialach, ale przede wszystkim spotyka się z ludźmi i zaraża ich swoją pasją do kultury.

Wybrana filmografia

  • 1979 – „Sytuacje rodzinne” reż. Juliusz Machulski
  • 1979 – „Podróż do Arabii” reż. Antoni Krauze
  • 1980 – „Punkt widzenia” (serial)
  • 1981 – „Zderzenie” reż. Grzegorz Skurski
  • 1984 – „Rycerze i Rabusie” (serial)
  • 1985 – „Menadżer” reż. Ryszard Rydzewski
  • 1985 – „Zielone kasztany” reż. Wojciech Fiwek
  • 1986 – „Nad Niemnem” reż. Zbigniew Kuźmiński
  • 1988–1990 – „W labiryncie” (serial)
  • 1997–2019 –„Klan” (serial)
  • 2000 – „13 posterunek 2” (serial)
  • 2002–2010 – „Samo życie” (serial)
  • 2003 – „Show” reż. Maciej Ślesicki
  • 2003 – „Plebania” (serial)
  • 2003 – „Nienasycenie” reż. Wiktor Grodecki
  • 2004 – „Na dobre i na złe” (serial)
  • 2017 – „Na sygnale” (serial)
  • 2017 – „Blondynka” (serial)
  • 2017 – „Barwy szczęścia” (serial)
  • 2018 – „Ojciec Mateusz” (serial)
  • 2018 – „Komisarz Alex” (serial)