Kawka Beata

Beata Kawka. Urodziła się 7 września 1967 roku w Szubinie na Pałukach – polska aktorka filmowa, teatralna, dubbingowa, producentka i reżyserka dubbingu, właścicielka Film Factory Studio. 

Na deskach teatru zadebiutowała w 1990 rolą Justyny we „Fredraszkach” w reżyserii Jana Englerta. W latach 1993–1998 była aktorką Teatru Nowego w Warszawie, związana również m.in. z Teatrem Dramatycznym w Warszawie, Operą Bałtycką oraz Teatrem im. Juliusza Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim. Wystąpiła w kilkunastu rolach teatralnych w spektaklach reżyserów, takich jak: Tadeusz Słobodzianek, Mariusz Benoit, Paweł Łysak, Adam Hanuszkiewicz, Zbigniew Zapasiewicz i Piotr Grabowski.
Na  ekranie zadebiutowała w 1991 epizodycznymi rolami w serialu „Panny i wdowy”, następnie w filmie fabularnym o tym samym tytule. W latach 90. wystąpiła w pierwszych, popularnych, polskich serialach nakręconych po upadku komunizmu „Matki, żony i kochanki” oraz „Ekstradycja 2”.  W latach późniejszych pojawiła się w wielu popularnych serialach m.in.: „Na dobre i na złe”, „Samo życie”, „Barwy szczęścia”, „Pierwsza miłość”, „Złotopolscy”, „13 Posterunek 2”, „Sfora”, „Zostać miss”, „Prawo miasta”, „Komisarz Alex” oraz w realizowanym, w podtoruńskiej Chełmży, „Belfrze”. Zagrała także w kręconym w Bydgoszczy serialu „Prawo Agaty”.
Jedną z pierwszych ważniejszych ról na dużym ekranie stworzyła w węgiersko-polskim filmie „Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu” w reżyserii Janusza Majewskiego i Petera Bacso w 1993 roku. Zagrała tam u boku Mariana Kociniaka, Mariana Opani, Marka Kondrata, Wiktora Zborowskiego i wywodzącego się z Bydgoszczy Leonarda Pietraszaka oraz węgierskiej gwiazdy Agnes Olasz. W 1993 roku wystąpiła w pastiszowej komedii Konrada Szołajskiego „Człowiek z…” , która była delikatną kpiną z klasycznych dzieł Andrzeja Wajdy, ostrze satyry kierującą w stronę mentalności ukształtowanej przez solidarnościowy etos i opozycyjną mitologię o wyraźnie katolickim zabarwieniu. Pojawiła się też w „Złocie dezerterów” Janusza Majewskiego (1998) i dwukrotnie w filmach Bogusława Lindy w “Sezonie na leszcza” i w „Jasnych błękitnych oknach”. Ostatnio pojawiał się dwukrotnie w superprodukcjach Patryki Vegi w “Służbach specjalnych” oraz w „Pitbullu. Nowych porządkach”.

Wybrana filmografia

  • 1991 – „Panny i wdowy” reż. Janusz Zaorski (serial)
  • 1991 – „Panny i wdowy” reż. Janusz Zaorski
  • 1993 – „Człowiek z…” reż. Konrad Szołajski
  • 1996 – „Wezwanie” reż. Mirosław Dembiński
  • 1998 – „Złoto dezerterów” reż. Janusz Majewski
  • 2000 – „Sezon na leszcza” reż. Bogusław Linda
  • 2001 – „Kameleon” reż. Janusz Kijowski
  • 2006 – „Jasne błękitne okna” reż. Bogusław Linda
  • 2007 – „Wszystko będzie dobrze” reż. Tomasz Wiszniewski
  • 2010 – „Prosta historia o miłości” reż. Arkadiusz Jakubik
  • 2014 – „Służby specjalne” reż. Patryk Vega
  • 2016 – „Pitbull. Nowe porządki” reż. Patryk Vega
  • 2016 – „Belfer” reż. Łukasz Palkowski (serial)

    Wybrane nagrody i wyróżnienia

MFF w Madrycie – nagroda aktorska za film „Jasne błękitne okna”.

Ważna produkcja:

Prawo Agaty
Dygant, Schejbal i Sokołowska na planie 'Prawa Agaty'5

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Pałuki
Bozejewicki 4
Chełmża
CHEŁMŻA MISTRAL 4

Chełmża

pełen artykuł
Bydgoszcz
Bydgoszcz_004

Bydgoszcz

pełen artykuł

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Prawo Agaty
Zdjęcie ilustracja

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

czytaj dalej