Szopa Andrzej

Andrzej Szopa, aktor filmowy telewizyjny i dubbingowy urodził się 26 maja 1952 roku
w Bydgoszczy. Młode lata spędził w Ciechocinku dokąd wraz z rodzicami przeprowadził się jako dwunastolatek. I to właśnie Ciechocinek uważa za swoje miasto, do którego wielokrotnie wracał. 

Jest absolwentem Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi, której dyplom uzyskał w 1979 roku.  Po studiach występował na deskach wrocławskiego Teatru Polskiego. W 1983 roku otrzymał nagrodę za najciekawszą rolę epizodyczną w „Szewcach”, przyznawaną przez Wrocławskie Towarzystwo Przyjaciół Teatru. W 1987 roku wyjechał do Stanów Zjednoczonych. W USA pracował w radiu Kongresu Polonii Amerykańskiej, występował w radiowym serialu „Jackowo Story”, gdzie grał polskiego inżyniera Pawła czy wreszcie pełnił funkcję honorowego prezesa Klubu Ziemi Bydgoskiej i Kujaw w Chicago.  Do Polski wrócił w 1997 roku i zaangażował się do prowadzonego przez Andrzeja Nejmana, warszawskiego Teatru Kwadrat, z którym jest związany do dziś.

Pierwszym filmem fabularnym, w którym zagrał Andrzej Szopa, jest „Krótkie życie” (1976), wcielając się w rolę Cichego. Następnie spotykamy go m.in..:  w filmie „Wesela nie będzie” (1978), „Wielki Szu” (1982), gdzie tytułową rolę zagrał związany z regionem Jan Nowicki „Cześć Tereska” (2001) „Pitbullu” (2005), w produkcji „1409. Afera na Zamku Bartenstein” (2005) czy wreszcie w „1920. Bitwie Warszawskiej”(2011).

Andrzej Szopa  to także aktor serialowy. Swoją przygodę z serialem rozpoczął od zagrania w 1979 roku w serialu „Strachy” Stanisława Lenartowicza, a potem  posypały się kolejne role. Grał m.in.: w serialach „Popielec” (1982) „ Na kłopoty… Bednarski” (1986), „Klan” (1997-2020), „Życie jak poker” (1998-1999), „Anna Karenina” (2000), „Marszałek Piłsudski” (2001). W latach 2003 – 2008 grał w serialu „ Plebania” , gdzie wcielił się w rolę Franciszka Piętaka a w 2005 roku pojawił się w serialu „Magiczne drzewo”, którego to wersję filmową, pod tym samym tytułem, reżyser Andrzej Maleszka nagrywał również w Bydgoszczy 

Aktor ma na swoim koncie również role dubbingowe, użyczał głosu takim bohaterom filmowych, jak  m.in.: Filius Flitwick  w serii filmów o Harrym Potterze, czy Dori w ekranizacji Hobbita.  

W 2016 roku aktor poddał się nieudanej operacji kręgosłupa i został częściowo sparaliżowany, obecnie porusza się na wózku inwalidzkim. 

Wybrana filmografia:

  • 1976 – „Krótkie życie” reż. Zbigniew Kuźmiński
  • 1978 – „Wesela nie będzie” reż. Waldemar Podgórski
  • 1979 – „Strachy” (serial)
  • 1982 – „Wielki Szu” reż. Sylwester Chęciński
  • 1985 – „Sezon na bażanty” reż. Wiesław Saniewski
  • 1986 – „Na kłopoty…Bednarski ” (serial)
  • 1997-1998 – „Z pianką czy bez” (serial)
  • 1997-2020 – „Klan” (serial)
  • 1998–2001 – „Graczykowie” (serial)
  • 1999 – „Wszystkie pieniądze świata” reż. Andrzej Kotokowski
  • 2001 – „Marszałek Piłsudski” (serial)
  • 2001 – „Cześć Tereska” reż. Robert Gliński
  • 2002–2010 – „Samo życie” (serial)
  • 2003–2008 – „Plebania” (serial)
  • 2003-2019 – „Na wspólnej” (serial)
  • 2005 – „Pitbull” reż. Patryk Vega
  • 2005 – „Magiczne drzewo” (serial)
  • 2005 – „1409 – Afera na zamku Bartenstein” reż. Rafał Buks i Paweł Czarzasty
  • 2006–2006 – „Kopciuszek” (serial)
  • 2008 – „Nie kłam Kochanie” reż. Piotr Wereśniak
  • 2011 – „1920 Bitwa Warszawska” reż. Jerzy Hoffman
  • 2015 – „Carte Blanche” reż. Jacek Lusiński 

 

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz
Bydgoszcz_004

Bydgoszcz

pełen artykuł
Ciechocinek
Ciechocinek 1

Ciechocinek

pełen artykuł