Baumann Adam

Polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny urodził się 24 marca 1948 roku  w Grudziądzu. W młodości marzył o tym, aby zostać pilotem, jednak to aktorstwo stało się jego drogą życiową.

W 1976 roku zdał egzamin eksternistyczny dla aktorów dramatu. Na deskach teatru zadebiutował jednak wiele lat wcześniej bowiem w roku 1967, związany był wówczas z Teatrem Ziemi Pomorskiej w Grudziądzu, skąd wraz z ówczesnym dyrektorem Krzysztofem Rościszewskim przeniósł się w 1974 roku do Teatru im Stefa Jaracza. W 1977 roku rozpoczął pracę w Teatrze Śląskim im. Stanisława Wyspiańskiego w Katowicach, z którym związany jest do dziś. Na deskach tego właśnie teatru tworzyły się największe kreacje aktorskie Adama Baumanna, grał m.in.  Wielkiego Księcia w „Nocy Listopadowej”, Sajetana Tempe w „Szewcach”, Papkina w „Zemście” czy wreszcie ojca w „Pułapce” Tadeusza Różewicza.

Od 1976 roku Adama Baumanna oglądać można było również w kreacjach aktorskich, zaczęło się od roli Kabata we „Mgle” w reżyserii Sylwestra Szyszko, rok później wcielił się w rolę Hanysza w „Znaku Orła” Huberta Drapella. Potem były role m.in. w serialu „Blisko coraz bliżej”(1982-1986) reż. Zbigniewa Chmielewskiego, w „ Piłkarskim Pokerze” (1988) Janusza Zaorskiego, u Kazimierza Kutza w „Śmierci jak kromka chleba” (1994) czy wreszcie niezapomniana kreacja Jana Riedla, ojca Ryśka w „Skazanym na bluesa” (2005) Jana Kidawy Błońskiego. Adama Baumanna oglądamy również w licznych kreacjach serialowych m.in. w „Świętej Wojnie” (2000), „Kryminalnych” (2005), „Na dobre i na złe” (2005), „Pensjonacie pod Różą” (2005) czy serialu „Glina” (2008).

Wybrana filmografia

  • 1976 – „Mgła” reż. Sylwester Szyszko
  • 1977 – „Znak orła” reż. Hubert Drapella
  • 1977 – „We dwoje” reż. Kazimierz Karabasz
  • 1979 – „Operacja Himmler” reż. Zbigniew Chmielewski
  • 1980 – „Grzeszny żywot Franciszka Buły” reż. Janusz Kidawa
  • 1981 – „Anna i wampi” reż. Janusz Kidawa
  • 1982-1986 – „Blisko coraz bliżej” reż. Zbigniew Chmielewski
  • 1982  – „Popielec” reż. Ryszard Ber
  • 1982  – „Do góry nogami ” reż. Stanisław Jędryka
  • 1984 – „Zdaniem obrony” reż. Leszek Staroń
  • 1988 – „Piłkarski poker” reż. Janusz Zaorski
  • 1991 – „Latające machiny kontra Pan Samochodzik” reż. Janusz Kidawa
  • 1994 – „Śmierć jak kromka chleba” reż. Kazimierz Kutz
  • 1996 – „Wojaczek” reż. Lech Majewski
  • 2000 – „Święta wojna” (serial)
  • 2005 – „Kryminalni” ( serial)
  • 2005 – „Skazany na bluesa” reż. Jan Kidawa Błoński
  • 2005 – „ Pensjonat pod różą” (serial)
  • 2005 – „Na dobre i na złe” (serial)
  • 2006 – „Co słonko widziało” reż. Michał Rosa
  • 2007 – „Tajemnica twierdzy szyfrów” (serial)
  • 2007-2008 – „Glina” (serial)
  • 2008 – „Boisko bezdomnych” reż. Kasia Adamik
  • 2012 – „Piąta pora roku” reż. Jerzy Domaradzki
    Wybrane nagrody i wyróżnienia
    Brązowy Krzyż Zasługi, Złota Maska, Zasłużony Działacz Kultury i inne.