Zbigniew Suszyński

Zbigniew Suszyński znany aktor filmowy i teatralny, mistrz dubbingu. Urodzony 26 lipca 1961 roku w Rypinie, gdzie podczas zajęć w miejscowym Domu Kultury zainteresował się teatrem oraz poezją.

W 1987 roku został absolwentem Wydziału Aktorskiego na Państwowej Wyższej Szkole  Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Jego debiut teatralny miał miejsce w 1986 roku, kiedy zagrał Orlando w sztuce „Jak wam się podoba” na deskach teatru Studyjnego’83 im. Juliana Tuwima w Łodzi. Od 1987 roku był aktorem teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi. Następnie zaczął współpracować z warszawskimi teatrami: Nowym, Scena Prezentacje, Na Woli im. Tadeusza Łomnickiego oraz teatrem Współczesnym, w którym występuję od 1993 roku.

Po raz pierwszy widzowie mogli zobaczyć go w serialu telewizyjnym „Jan Serce” (1981). Następnie zagrał m.in. w „Ślady walczących zębów” (1983), „Sam pośród swoich” (1985) czy „Prywatne śledztwo” (1986). Przełomowym momentem w jego karierze było otrzymanie pierwszoplanowej roli w filmie „Ostatni dzwonek” (1989). Film w reżyserii Magdaleny Łazarkiewicz otrzymał nagrodę w Konkursie Pełnometrażowych Debiutów Fabularnych podczas Koszalińskiego Festiwalu Debiutów Filmowych „Młodzi i Film” w 1989 roku.

Od tamtej pory zaczął pojawiać się na ekranach coraz częściej. Aktora możemy zobaczyć w filmach pełnometrażowych „Samowolka” (1993) czy „Pożegnanie z Marią” (1993). Kreacja postaci Skorpiona w „Młodych wilkach” (1995) reż. Jarosława Żamojdy okazała się następnym ważnym punktem w jego karierze. Dwa lata później film doczekał się swojej kontynuacji „Młode wilki 1/2” (1997), gdzie Suszyński po raz kolejny wcielił się w rolę gangstera. W 2000 roku zagrał na planie Andrzeja Wajdy w filmie „Wyrok na Franciszka Kłosa (2000) oraz w kultowym filmie „E=mc2” (2002).

Zbigniew Suszyński pojawił się na planach produkcji wielu seriali telewizyjnych m.in. „Ucieczka z miejsc ukochanych” (1987), „40-latek. 20 lat później” (1993), „Klan” (1997- 2019), „Samo życie” (2002-2010), „Na Wspólnej” (2003-2019), „Pierwsza miłość” (2004- 2019), „Prawo Agaty” (2014), „Barwy szczęścia” (2015), „Druga szansa” (2016) „Leśniczówka” (2018-2019) „Ślepnąc od świateł” (2018).

Przez role w „E=mc2”, „Młode wilki” i postać mecenasa w serialu „Adam i Ewa” kojarzony jest jako czarny charakter polskiego kina.

Podłożył głos pod ponad 200 produkcji filmowych, serialowych oraz gier komputerowych. Jego dubbing możemy usłyszeć w najbardziej znanych filmach jak wszystkie części „Shreka”, gdzie podkłada głos Księcia z bajki czy w „Gwiezdnych wojnach: Część I – Mroczne Widmo” (1999) „Madagaskar” (2005) „Epoka Lodowcowa 2” (2006) „Kung Fu Panda” (2008), „Hotel Transylwania” (2012), „Łotr1: Gwiezdne wojny – Historie”  (2016), „Tarzan: Legenda” (2016).

 

Wybrana filmografia

1981 – „Jan Serce” (serial)

1983 – „Ślady wilczych zębów” reż. Jiří Svoboda

1986 – „ESD” reż. Anna Sokołowska

1987 – „Ucieczka z miejsc ukochanych” (serial)

1989 – „Ostatni dzwonek” reż. Magdalena Łazarkiewicz

1993 – „Pożegnanie z Marią” reż. Filip Zylber

1993 – „40-latek. 20 lat później” (serial)

1994 – „Jest jak jest” (serial)

1995 – „Młode wilki” reż. Jarosław Żamojda

1997 – „Młode wilki ½” reż. Jarosław Żamojda

1997 – 2019 – „Klan” (serial)

2000 – „M jak miłość” (serial)

2000 – 2001 –„Adam i Ewa” (serial)

2000 – „Wyrok na Franciszka Kłosa” reż. Andrzej Wajda

2002 – „E= MC2” reż. Olaf Lubaszenko

2003 – 2019 – „Na wspólnej” (serial)

2005 – 2007 – „Biuro kryminalne” (serial)

2009 – „Czas honoru” (serial)

2016 – „Druga szansa” (serial)

2018 – „Drogi wolności” (serial)

2018 – „Ślepnąc od świateł” (serial)

Miejsca w regionie, związane z postacią: