Tomasz Ziętek

Tomasz Ziętek urodzony 28 czerwca 1989 roku w Inowrocławiu jest aktorem teatralny, filmowym, muzykiem oraz absolwent Studium Wokalno-Aktorskiego im. Danuty Baduszkowej przy teatrze Muzycznym w Gdyni.

W 2005 roku w Nowym Teatrze w Słupsku zadebiutował w sztuce „Betleyem polskie”.

To aktor, którego kariera filmowa zaczęła się od epizodycznej roli w filmie „Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł” (2011), gdzie zagrał Zbyszka Godlewskiego – zabitego mężczyznę niesionego na drzwiach. Przełomowym momentem w jego karierze był 2014 rok, kiedy zabłysną postacią Rudego w filmie „Kamienie na szaniec”. Rola ta otworzyła mu drzwi do dalszej kariery zawodowej. Od tamtej pory jego nazwisko nie znika z ekranów kinowych.

W 2015 roku zagrał w filmie „Body/Ciało” obok takich aktorów jak Janusz Gajos, Maja Ostaszewska czy Adam Woronowicz. Inne znane produkcje z jego udziałem to „Konwój” (2016) czy „Cicha Noc” (2017), film który zdobył wiele nagród filmowych m.in podczas Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni oraz dziewięciu Orłów – nagród Polskiej Akademii Filmowej, w tym zdobywcą jednego z Orłów jest Tomasz Ziętek za drugoplanową rolę męską.

Tomasz Ziętek jest również gitarzystą oraz wokalistą w zespole „The Fruitcakes”.

 

Wybrana filmografia

2011 – „Czarny Czwartek. Janek Wiśniewski padł” reż. Antoni Krauze

2014 – „Kamienie na szaniec” reż. Robert Gliński

2015 – „Body/Ciało” reż. Małgorzata Szumowska

2015 – „Carte Blanche” reż. Jacek Lusiński

2015 – „Demon” reż. Marcin Wrona

2016 – „Konwój” reż. Maciej Żak

2017 – „Cicha noc” reż. Piotr Domalewski

2018 – „Jeszcze dzień życia” reż. Damian Nenow, Raúl de la Fuente

2019 – „Boże Ciało” reż. Jan Komasa

2019 – „Odwróceni” (serial)

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Inowrocław

pełen artykuł