Tomasz Szafrański

Tomasz Szafrański urodził się 4 maja 1977 roku w Bydgoszczy.
To reżyser, scenarzysta, tłumacz fachowej literatury filmowej. Jest absolwentem reżyserii na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

Filmy zaczął realizować już w trakcie studiów. Powstały wtedy krótkometrażowe: „Koniec wojny” (2003) i „Droga do szczęścia” (2004), nagradzane na festiwalach w Polsce i za granicą. Wyreżyserował też kilka odcinków seriali “Plebania” i „Samo życie”. Po ukończeniu studiów zrealizował autorski film niezależny „Diabeł”.
Film zdobył Sparky Award na Slamdance Film Festival, Flisaka i Złotego Manekina
na MFF Tofifest oraz nagrodę na Festiwalu Filmowym w Gdyni.

W 2012 nakręcił swój kinowy debiut pełnometrażowy, którym była przewrotna komedia „Od pełni do pełni” z Andrzejem Nejmanem i Katarzyną Glinką.

Jest  reżyserem wielu seriali: kryminalnego „Nowa” z torunianką Małgorzatą Kożuchowską, „Tylko miłość”, „Brzydula”, „Naznaczony”, „Komisarz Rozeni „Druga szansa” (drugi, trzeci i piąty sezon). Wyreżyserował także pierwszą polską produkcję Studia Disneya – serial komediowy „Do dzwonka”, do którego napisał także scenariusz.

W ostatnich latach zrealizował dwa, ciepło przyjęte filmy fabularne. „Klub włóczykijów i tajemnica dziadka Hieronima” z 2015 roku jest zwariowaną komedią młodzieżową o chłopaku imieniem Kornel, który razem z wujkiem rusza w podróż, której nigdy nie zapomni. Jej celem jest odnalezienie skarbu, jaki w czasie II wojny światowej ukrył dziadek Hieronim. Obok młodzieżowych aktorów na ekranie pojawili się Tomasz Karolak i Wojciech Mecwaldowski.

W 2016 roku powstało „Bez paniki z odrobiną histerii”, opowieść o perypetiach niepozornego księgowego, który postanawia zostać płatnym zabójcą.
W tym amerykańsko – polskim filmie zagrali Alexander Chance, Charlotte Kirk, Magdalena Lamparska, Zbigniew Zamachowski i Przemysław Bluszcz.W epizodycznej roli pojawił się hollywoodzki gwiazdor Stephen Baldwin.

Ceniony scenarzysta – dwukrotny laureat polskiej edycji konkursu Hartley-Merrill, Specjalnej Nagrody HBO, nagrody Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej oraz II nagrody w konkursie „Trzy Korony – Małopolska Nagroda Filmowa”.

W 2018 roku rozpoczął pracę realizacyjne nad kolejnym filmem dla dzieci „Rock’n’roll Eddie”.

Szafrański pisze też teksty do prasy filmowej i opracowuje polskie wersje fachowych podręczników filmowych. Od niedawna rozpoczął też współpracę z teatrem.

Wybrana filmografia

2000 – 2011 – „Plebania” (serial)
2002 – 2010 – „Samo życie” (serial)
2003 – „Koniec wojny”
2004 – „Droga do szczęścia”
2005 – „Diabeł”
2007 – 2009 – „Tylko miłość” (serial)
2008 – 2009 – „Brzydula” (serial)
2009 – „Naznaczony” (serial)
2010 – „Nowa” (serial)
2010 – 2011 – „Do dzwonka” (serial)
2011 – „Komisarz Rozen” (serial)
2012 – “Od pełni do pełni”
2012 – „Do dzwonka cafe” (serial)
2013 – 2014 – „To nie koniec świata!” (serial)
2015 – „Klub włóczykijów i tajemnica dziadka Hieronima”
2016 – „No panic, with a hint of hysteria”
2016 – 2018 – „Druga szansa” (serial – sezony 2,3 i 5)
2018 – „Rock’n’roll Eddie” (film w produkcji)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej „Prowincjonalia”  we Wrześni – nagroda „Jańcio Wodnik” za najlepszy krótkometrażowy film fabularny, Park City Slamdance Film Festival – Specjalne Wyróżnienie Jury, Aarhus Festival of Independent Arts – wyróżnienie jury, MFF Tofifest – Nagroda Prezydenta Miasta Torunia Flisak, Warszawski Festiwal Krótkometrażowych Filmów Fabularnych „Oskariada” – Grand Prix w kategorii film studencki, Międzynarodowy Festiwal Filmów Krótkometrażowych „Interfilm” w Berlinie – wyróżnienie specjalne w Konkursie Międzynarodowym i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz

pełen artykuł