Samuel Landau

Samuel Landau polski aktor, żydowskiego pochodzenia urodził się 9 sierpnia 1882 roku we Włocławku jako syn kupca. Znany głównie z filmów i przedstawień teatralnych w języku jidysz.

Landau swoją przygodę z kinem rozpoczął w 1913 roku, gdy pojawił się w filmach: „Kara boża”, „Fatalna klątwa” i „Córka kantora”. Niestety żaden z nich nie zachował się do dnia dzisiejszego.

Następna produkcja z jego udziałem to „Ślubowanie” z 1924 roku. Był to pierwszy film jidysz w międzywojennej Polsce. Ekranizacja w reżyserii Zygmunta Turkowa mimo wielu kontrowersji okazała się hitem. W 1932 roku trafiała do USA, gdzie po przemontowaniu amerykańscy widzowie mogli obejrzeć ją w 1948 roku pod nazwą „Legenda wileńska”. W 1937 roku wyprodukowano nową wersję filmu, która jednak nie cieszyła się już tak dużą popularnością. Aktor zagrał w obydwu przedstawieniach.

Ważną produkcją z udziałem aktora był film w reżyserii Jonasa Turkowa z 1929 roku „W lasach polskich”. Został on poddany cenzurze w związku z czym, w momencie kiedy wchodził do kin, nie przypominał już początkowej wersji. Żadna kopia filmu nie została zachowana.

Twórcy kina jidysz w latach 30-tych wybierali przeważnie bezpieczną tematykę, z dala od polityki. Kręcono głównie komedie czy melodramaty. Dobrym przykładem kina z tamtych lat jest „Judeł gra na skrzypcach” z udziałem Samuela Landau. Musical z 1936 roku opowiada o rodzinie wędrownych muzykantów. Jest to jeden z popularniejszych filmów jidysz tamtych czasów.

Aktor pojawia się również w produkcji „Dybuk” (1937) w reżyserii Michała Waszyńskiego. Film opowiadający o tradycyjnych wierzeniach i kulturze chasydzkiej osiągnął wielki sukces – został uznany przez polskich i zagranicznych krytyków za najlepszy film żydowski.

Kolejne filmy „Błazen purymowy” (1937) oraz ”List do matki” (1938) cieszyły się dużą popularnością, dzięki połączeniu tematyki obyczajowej z kulturą żydowską.

Samuel Landau zginął w 1942 roku w getcie warszawskim.

 

Wybrana filmografia:

1913 – „Kara Boża” reż. H. Fiszer

1913 – „Córka kantora” reż. H. Fiszer

1913 – „Fatalna klątwa” reż. H. Fiszer

1914 – „Macocha” reż. Abraham Izaak Kamiński

1924 – „Ślubowanie” reż. Zygmunt Turkow

1929 – „W lasach polskich” reż. Jonas Turkow

1936 – „Judeł gra na skrzypcach” reż. Józef Green i Jan Nowina-Przybylski

1937 – „Ślubowanie” reż. Henryk Szaro i Zygmunt Turkow

1937 – „Dybuk” reż. Michał Waszyński

1937 – „Błazen purymowy” reż. Jan Nowina-Przybylski i Józef Green

1938 – „List do Matki” reż. Józef Green i Leon Trystan

 

Kadr pochodzi z filmu „Dybuk” (1937).

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Włocławek

pełen artykuł