Ryszard Kruk

Reżyser filmowy urodzony w 1968 roku w Toruniu. Jest absolwentem biologii na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Był wieloletnim prezesem Lokalnej Organizacji Turystycznej w Toruniu i członkiem zarządu Kujawsko – Pomorskiej Organizacji Turystycznej. Pomysłodawca i koordynator Toruńskiego Klastra Turystycznego.

Jako producent i reżyser filmowy od wielu lat promuje Toruń, poprzez obrazy o zabytkach i ciekawych ludziach, tworzących klimat i historię miasta.
Niemalże wszystkie filmy dokumentalne Kruka sięgają do na wskroś toruńskich historii. Tak jest w przypadku jego największego, krajowego i międzynarodowego sukcesu, obsypanego nagrodami „Taksówkarza” (2008).
Film zdobył m.in. nagrody na Tourfilm Brazil, UFFoA Festiwal w Ustce, FF Tallin; Festiwalu KULT OFF KINO w TVP Kultura (Nagroda publiczności), FF Opolskie Lamy, Filmowej Górze w Zielonej Górze, Offeliadzie w Gnieźnie i HAPPY END FF w Rzeszowie. Film jest nostalgiczną opowieścią o najstarszym, toruńskim taksówkarzu, panu Henryku Janickim, od 50 lat jeżdżących „na taksówce”.
Postaci, która obrosła w Toruniu specyficznym kultem.

Spore znaczenie ma też dla Kruka świat muzyki. Nakręcił dotychczas trzy filmy o toruńskim środowisku muzycznym. Pierwszy to pełnometrażowy „Homo Musicus” (2012), który był przekrojową wizją toruńskiej sceny muzycznej z Torunia.
Kolejny „Ziggy Dust” (2015),  opowiadający historię założyciela legendarnej punkowej grupy Bikini z Torunia.

Najnowszy film Kruka to „Republika. Narodziny legendy, w którym przedstawił historię tzw. „pierwszej Republiki”, istniejącej do chwili samorozwiązania zespołu w 1986 roku.

Ryszard Kruk ma też na koncie dokumenty o zabytkach architektury: „Toruń – klejnot gotyku” (2002), „Katedra Św. Janów” (2004) czy „Park Mużakowski – Muskauer Park” (2005).

Wybrana filmografia

2002 – „Toruń – klejnot gotyku”
2004 – „Katedra Św. Janów”
2005 – „Park Mużakowski – Muskauer Park”
2008 – „Taksówkarz”
2012 – „Homo Musicus”
2015 – „Ziggy Dust”
2017 – „Republika. Narodziny legendy”

Wybrane nagrody i wyróżnienia

MFF „Tour Film 2004” w Poznaniu – nagroda za film „Katedra Św. Janów”, nagroda na Tourfilm Brazil dla filmu „Taksówkarz”, Ustecki Festiwal Filmów UFFoA dla filmu „Taksówkarz”, Festiwal KULT OFF KINO w TVP Kultura – nagroda publiczności dla filmu „Taksówkarz”, MFF Tofifest  – „Złoty Anioł” w konkursie „Lokalizacje” dla filmu „Ziggy Dust” i inne.

Ważna produkcja:

Republika. Narodziny legendy

reż. Ryszard Kruk

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Republika. Narodziny legendy

reż. Ryszard Kruk

czytaj dalej