Roma Gąsiorowska

Polska aktorka filmowa i teatralna urodziła się w Bydgoszczy w 1981 roku.
Już w liceum założyła z przyjaciółmi amatorski teatr. Ukończyła PWST w Krakowie, a podczas studiów debiutowała na scenie, w telewizji i filmie.

Od 2003 współpracuje z Teatrem Rozmaitości w Warszawie. Na deskach teatru po raz pierwszy wystąpiła w spektaklu pt. „Disco Pigs” Endy Walsha w reż. Krzysztofa Jaworskiego.

Debiutem ekranowym Romy Gąsiorowskiej była komediowa „Pogoda na jutro” w reżyserii Jerzego Stuhra. Rok później tj. w 2004, zagrała w obsypanej nagrodami etiudzie Agnieszki Smoczyńskiej „3 Love”, a w 2006 przyszła pierwsza jej doceniona przez krytyków rola w „Odzie do radości”. Gąsiorowska wcieliła się w noweli „Warszawa” w reżyserii Jana Komasy, w postać Marty, dziewczyny hip-hopowca Michała, którego zagrał wywodzący się z Torunia Piotr Głowacki. Film otrzymał nagrody specjalne jury w Gdyni i Koszalinie.

Aktorka wielokrotnie pojawiała się również w wielu serialach telewizyjnych m.in. „Pitbull”, „Londyńczycy”, „Ratownicy”, „Bodo”, „Ojciec Mateusz” czy „Przyjaciółki”.

Pierwsza dekada XXI wieku to festiwal ważnych ról Gąsiorowskiej, które zaowocowały m.in. nominacją do Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego w 2009 roku. W tym czasie zagrała u Andrzeja Wajdy w „Tataraku” (2009), u debiutantów – Tomasza Drozdowicza w „Futrze”, Pawła Borowskiego (2007) w „Zero” i u Marcina Wrony w „Mojej krwi” (2009). Pojawiła się też u Mariusza Grzegorzka w „Jestem twój” (2009), w komedii „Rozmowy nocą” Macieja Żaka (2008) oraz „Kochaj i tańcz” Bruce’a Parramore’a (2008).

W 2009 roku zagrała jedną z najważniejszych swoich dotychczasowych ról, w ekranowej adaptacji książki Doroty Masłowskiej „Wojna polsko-ruska” w reżyserii Xawerego Żuławskiego oraz w nagradzanej na festiwalach, krótkometrażowej „Mojej nowej drodze” Barbary Białowąs (m.in. nagroda na FPFF w Gdyni oraz Grand Prix Toruń Short FF). Za rolę w filmie Żuławskiego otrzymała we Wrocławiu na Festiwal Aktorstwa Filmowego im. Tadeusza Szymkowa nagrodę – „Złoty Szczeniak” za drugoplanową kreację aktorską kobiecą

Złote Lwy za pierwszoplanową rolę kobiecą przyniosła jej kreacja w KI” – debiucie Leszka Dawida. Krytyka podkreślała, że rola Romy Gąsiorowskiej była fantastyczna. Gąsiorowska w filmie stworzyła nieszablonową, niejednoznaczną postać. 30-letnia wówczas aktorka zagrała samotną matkę dwuletniego Piotrusia, która boryka się z wieloma problemami. Nie mogąc liczyć na ojca dziecka musi sama zajmować się synem. Sprostanie wszystkim obowiązkiem związanym z wychowaniem malca przerasta ją. Chce być wciąż imprezującą młodą kobietą, tymczasem realia zmuszają ją do ostatecznego zerwania z tym trybem życia.

W „Sali samobójców” z 2011 roku aktorka powróciła do Jana Komasy. Wcieliła się w postać Sylwii, demonicznej „dziewczyny z komputera”, tworząc znakomity duet ekranowy z grającym główną rolę Jakubem Gierszałem (wywodzącym się z Torunia). Film zdobył Srebrne Lwy w Gdyni, nagrodę FIPRESCI na Off Kamera w Krakowie i nagrodę za najlepszy debiut polski na Nowych Horyzontach oraz nagrody na festiwalach w Toronto, Los Angeles i Genewie. Odbił się też szerokim echem w mediach, powodując otwarcie ogólnopolskiej dyskusji na temat uzależnienia młodych ludzi od internetu i gier oraz związanej z tym, narastającej samotności i wyobcowania ze świata.
Gąsiorowska wcieliła się niejednokrotnie w role komediowe, często w filmach, które odnosiły potem, wielki sukces frekwencyjny w polskich kinach m.in. w „Listach do M.” (2011) i „Listy do M.2” (2015).

W 2017 zagrała Agatę w znakomitym filmie familijnym „Tarapaty” Marty Karwowskiej, obok Joanny Szczepkowskiej, Jadwigi Jankowskiej – Cieślak i Krzysztofa Stroińskiego. Gąsiorowska ponownie spotkała się w tym filmie z Piotrem Głowackim.

Rok 2018 to premiery komedii „Plan B” Kingi Dębskiej, gdzie aktorka partnerowała Kindze Preis, Marcinowi Dorocińskiemu, Edycie Olszówce i Marianowi Dziędzielowi. W „Podatku od miłości” Bartłomieja Ignasiuka stworzyła udany duet z Grzegorzem Damięckim

W roku 2018 trwa produkcja dwóch filmów, w których występuje Gąsiorowska: „Ciemno, prawie noc” reżyserowanego przez Borysa Lankosza oraz „Serce nie sługa” Filipa Zylbera, którego premiera planowana jest na październik 2018.

Wybrana filmografia

2003 – „Pogoda na jutro” reż. Jerzy Stuhr
2004 – „Klan” (serial)
2004 – „3 Love” reż. Agnieszka Smoczyńska
2005 – „Egzamin z życia” (serial)
2005 – „Oda do radości” (nowela “Warszawa”) reż. Jan Komasa
2005 – „Wieża” reż. Agnieszka Trzos
2007 – „Prawo miasta” (serial)
2007 – „Pitbull” (serial)
2007 – „Futro” reż. Tomasz Drozdowicz
2008 – „Kochaj i tańcz” reż. Bruce Parramore
2008–2009 – „Londyńczycy” (serial)
2009 – „Moja krew” reż. Marcin Wrona
2009 – „Tatarak” reż. Andrzej Wajda
2009 – „Zero” reż. Paweł Borowski
2009 – „Wojna polsko-ruska” reż. Xawery Żuławski
2010 – „Ratownicy” (serial)
2011 – „Listy do M.” reż. Mitja Okorn
2011 – „Sala samobójców” reż. Jan Komasa
2011 – „KI” reż. Leszek Dawid
2013 – „Komisarz Alex” (serial)
2014 – „Między nami dobrze jest” reż. Grzegorz Jarzyna
2015 – „Listy do M. 2” reż. Maciej Dejczer
2015 – „Córki dancingu” reż. Agnieszka Smoczyńska
2016 – „Bodo” (serial)
2016 – „Kochaj!” reż. Marta Plucińska
2017 – „Tarapaty” reż. Marta Karwowska
2018 – „Podatek od miłości” reż. Bartłomiej Ignaciuk
2018 – „Plan B” reż. Kinga Dębska
od 2018 -„Przyjaciółki” (serial)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Festiwal Aktorstwa Filmowego im. Tadeusza Szymkowa we Wrocławiu – „Złoty Szczeniak” za drugoplanową kobiecą kreację aktorską („Sala samobójców”), Polska Nagroda Filmowa Orzeł – nominacja w kategorii najlepsza drugoplanowa rola kobieca („Sala samobójców”), Polska Nagroda Filmowa Orzeł – nominacja w kategorii najlepsza główna rola kobieca („KI”), Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego za rolę w „Wojnie polsko – ruskiej” , Festiwal Filmowy w Gdyni – Nagroda za rolę kobiecą („KI”) i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz

pełen artykuł