Rafał Cieszyński

Rafał Cieszyński urodził się 10 czerwca 1976 w Rypinie. Jest aktorem telewizyjnym, teatralnym i filmowym. Ogólnopolską popularność przyniosła mu rola w serialu „Ojciec Mateusz”, gdzie wciela się w postać sympatycznego policjanta z sandomierskiego posterunku Przemysława Gibalskiego.

Naukę w szkole średniej rozpoczął w Bydgoszczy, ale w jej trakcie przeniósł się do Warszawy. W 2002 roku z wyróżnieniem ukończył Szkołę Filmową w Łodzi. Aktorstwo studiował również w Lee Strasberg Studio w Los Angeles.

W telewizji pojawił się już w wieku osiemnastu lat, jako gospodarz programu „Młodzieżowe Studio Poetyckie” w 1994), a następnie „Magazynu Młodzieżowego Raj” dla TVP1. Prowadził też kanał tematyczny Tylko Muzyka i polsatowską „Muzyczną windę”.

W teatrze zadebiutował w 2000 roku na scenie Teatru Zwierciadło w Łodzi. Występował w teatrach warszawskich Studio i Komedia.

Serialowo zadebiutował w 1997 w „Klanie”, jako Marcin, kolega Agnieszki Lubicz, działacz ruchu ekologicznego. W 1999 roku zagrał w swojej pierwszej, pełnometrażowej fabule. W filmie Jerzego Hoffmana „Ogniem i mieczem” (1999) pojawił się epizodycznie jako Subagazi, głównodowodzący wojsk Chana. Film był kręcony częściowo w kujawsko-pomorskim, w Skansenie Archeologicznym w Biskupinie.

Rok 2000 przyniósł Cieszyńskiemu główną rolę w pełnometrażowym filmie fabularnym. Mowa o „To my” w reżyserii Waldemara Szarka, gdzie z debiutantką, studentką anglistyki Martą Dąbrową stworzyli postaci pary maturzystów – Agaty i Widelca.  Występował również m.in.: w filmie „Job, czyli ostatnia szara komórka” Konrada Niewolskiego u boku Borysa Szyca, „Szatanie z siódmej klasy” Kazimierza Tarnasa, nowej adaptacji powieści Kornela Makuszyńskiego pod tym samym tytułem. W 2008 w kasowym hicie „Lejdis” Tomasza Koneckiego wystąpił obok Izabeli Kuny, Edyty Olszówki, Magdaleny Różczki, Anny Dereszowskiej i Roberta Więckiewicza oraz całej plejady polskich gwiazd. W tym samym roku wszedł do obsady kolejnej komedii romantycznej „Nie  kłam kochanie” Piotra Wereśniaka. W 2009 zagrał w ekranizacji poematu Juliusza Słowackiego „Balladyna” w reż. Dariusza Zawiślaka.
W filmie „1920. Bitwa Warszawska” Jerzego Hoffmana (2011) wcielił się w postać porucznika Jana Kowalewskiego, szefa Wydziału Szyfrów.

W 2001 roku po raz pierwszy pojawił się w serialu „Na dobre i na złe” jako Kostek Mikuła. Ten rok przyniósł mu też rolę w psychologicznym dramacie Sławomira Kryńskiego „Listy miłosne”. Film, dedykowany pamięci Wojciecha Jerzego Hasa, jest opowieścią o próbie urządzenia sobie życia w chwili, kiedy jest na to zbyt późno. Podejmuje i rozwija wątek tajemnicy jaką jest wpływ na nasze życie nierozwiązanych problemów z przeszłości..

Potem w jego ekranowym życiorysie zaczęły królować seriale. Do dziś zagrał m.in. w takich produkcjach telewizyjnych jak: „Komisarz Alex”, „Zbrodnia. Sezon drugi”, „Fenomen”, „Hotel 52”, „Barwy szczęścia”, „Tylko miłość”, „Daleko od noszy”, „Fala zbrodni, „Hela w opałach”, „Plebania”, „Anioł Stróż”, „Bulionerzy”, „Pensjonat pod różą”, „Świat wg Kiepskich”, „Na wspólnej”, „Kasia i Tomek”, „Samo życie” czy „Pierwsza miłość”.

Wybrana filmografia

1997- 2018 – „Klan” (serial)
1999 – „Ogniem i mieczem” reż. Jerzy Hoffman
2000 – „To my” reż. Waldemar Szarek
2001 – „Listy miłosne” reż. Sławomir Kryński
2003 – 2018 – „Na wspólnej” (serial)
2004-2018 – „Pierwsza miłość” (serial)
2007 – 2009 – „Tylko miłość” (serial)
2008 – 2018 – „Ojciec Mateusz” (serial)
2008 – „Lejdis” reż. Tomasz Konecki
2008 – „Nie kłam kochanie” reż. Piotr Wereśniak
2009 – „Balladyna” reż. Dariusz Zawiślak