Radosław Smużny

Radosław Smużny urodził się w 1977 w Toruniu. Jest aktorem teatralnym i filmowym, animatorem kultury. Ukończył Akademię Teatralną w Warszawie i Studio L’Art w Krakowie.

Od 1999 do 2010 roku związany z alternatywnym Teatrem Wiczy z Torunia.
Wystąpił niemal we wszystkich najważniejszych spektaklach tej sceny, które wyreżyserował  Romuald Wicza Pokojski: „Po prostu” (2003), „Czyściciel dywanów” (2004), „Dobro” (2004), „Cesarz” (2005), „Instant” (2006), „Emigranci XX” (2007), „Dobroć, nasza dobroć” (2016).

Smużny swoją filmową karierę rozpoczynał w niezależnych produkcjach grupy Łowcy Absurdu z Torunia w 1992.
Na małym ekranie z kolei epizodycznie po raz pierwszy pojawił się w roku 2000 w serialu „Twarze i Maski” Feliksa Falka. Równocześnie rozwijał zagraniczną ścieżkę kariery.
W 2003 roku pojawił się w epizodzie u boku Russela Crowe w hollywoodzkim filmie „Pan i władca na krańcu świata” w reżyserii Petera Weira, twórcy takich filmów jak m.in. „Truman Show”, „Stowarzyszenie umarłych poetów” czy „Piknik pod wiszącą skałą”.

Przy kolejnym filmie Weira „Niepokonani”  Smużny pełnił rolę konsultanta ds. języka polskiego przygotowując do roli Jima Sturgessa i Saoirse Ronan. Wystąpił też w epizodach obok Colina Farrella i Eda Harrisa. Obraz jest historią o brawurowej ucieczce z sowieckiego, syberyjskiego łagru grupy skazańców pod przewodnictwem polskiego żołnierza aresztowanego przez NKWD w 1939 roku. Uciekinierzy dokonali rzeczy w zasadzie niemożliwej – przeszli ponad 8 tys. kilometrów z obozu pod Jakuckiem do Indii, przez Mongolię, pustynię Gobi, Tybet i Himalaje.

Smużny zagrał też główną rolę w szwedzkim filmie „Jagodowa wojna” w reżyserii Larsa – Gorana Petterssona, pełnometrażowej komedii o polskich robotnikach trudniących się zbiorem runa leśnego w Szwecji.

Aktor angażował się przez lata w  tworzenie swoistego ruchu toruńskiego kina niezależnego. W 2004 roku zagrał w zrealizowanym „na żywo”, podczas Międzynarodowego Festiwalu Filmowego Tofifest eksperymentalnym filmie Piotra Matwiejczyka „Na scenie”. W 2005 roku wystąpił w wielokrotnie nagradzanym, niezależnym filmie „Brat czeka na końcu drogi” Waldemara Grzesika. Pojawił się również w etiudzie „Późną nocą” w reżyserii Jacka Banacha i Przemysława Komorniczaka (2006) oraz w jednej z dwóch głównych ról w filmie Marcela Woźniaka „Caissa” (2011). Najczęściej obsadzany był jednak w filmach Marcina Gładycha. Zagrał w „Jadą z Mrożkiem” (2009), „Odrobinie starości” (2010) i „Hakerach wolności” (2010) i „Panoptikonie” (2011) tego reżysera.

Rok 2016 przyniósł rolę w eksperymentalnym projekcie filmowo – naukowym grupy Instytut B61 pt. „Ewolucja gwiazd” w reżyserii Piotra i Bartłomieja Bartosów, gdzie Smużny wystąpił u boku Wojciecha Mecwaldowskiego. W 2017 roku zagrał  w dwóch, ważnych krótkometrażowych fabułach. „Spitsbergen” Michała Szcześniaka był nominowany do Nagrody Polskiego Kina Niezależnego im. Jana Machulskiego na festiwalu w Gdyni.
W filmie Smużny partnerował dwójce innych aktorów wywodzących się z Torunia – Magdalenie Czerwińskiej i Markowi Kossakowskiemu. W tym samym roku zagrał też główną rolę, mechanika o pseudonimie „Rozrusznik” w „Alternator Love Story” w reż. Mayo Kucharskiego.

W ostatnim filmie Marcina Gładych zatytułowanym „Smugi” zagrał samego siebie. Film jest bowiem opowieścią o jego artystycznej i niesamowitej rodzinie.

Obecnie jest aktorem Kujawsko-Pomorskiego Impresaryjnego Teatru Muzycznego w Toruniu, Teatru Gdynia Główna oraz reaktywowanego w Gdyni Teatru Wiczy.

Wybrana filmografia

  • 2000 –  „Twarze i maski” (serial)
  • 2003 – „Pan i władca na krańcu świata” reż. Peter Weir
  • 2004 – „Na scenie” reż. Piotr Matwiejczyk
  • 2005 – „Brat czeka na końcu drogi” reż. Waldemar Grzesik
  • 2010 – „Niepokonani” reż. Peter Weir
  • 2006 – „Późną nocą” reż. Jacek Banach i Przemysław Komorniczak
  • 2007 – „Jagodowa wojna” reż. Lars-Goran Pettersson
  • 2009 – „Jadą z Mrożkiem” reż. Marcin Gładych
  • 2010 – „Odrobina starości” reż. Marcin Gładych
  • 2010 – „Hakerzy wolności” reż. Marcin Gładych
  • 2011 – „Caissa” reż. Marcel Woźniak
  • 2011 – „Panoptikon” reż. Marcin Gładych
  • 2011 – „Reszta jest milczeniem” reż. Paweł Hejbudzki
  • 2017 – „Smugi” reż. Marcin Gładych
  • 2017 – „Alternator Love Story” reż. Mayo Kucharski
  • 2017 – „Spitsbergen” reż. Michał Szcześniak

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Laureat Kujawsko – Pomorskiej nagrody Filmowej Flisak Tofifest (2007), Stypendysta Miasta Torunia.

Ważna produkcja:

Panoptikon
Panoptikon 8

Panoptikon

reż. Marcin Gładych, Krystian Wieczyński

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Toruń
Toruń nocą, fot. Daniel Pach

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Panoptikon
Zdjęcie ilustracja

Panoptikon

reż. Marcin Gładych, Krystian Wieczyński

czytaj dalej
Caissa
Zdjęcie ilustracja

Caissa

reż. Marcel Woźniak

czytaj dalej
Hakerzy wolności
Zdjęcie ilustracja

Hakerzy wolności

reż. Marcin Gładych

czytaj dalej