Paweł Hejbudzki

Paweł Hejbudzki urodził się w 1980 w Toruniu. Jest absolwentem Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie i Warszawskiej Szkoły Filmowej na wydziale reżyserii. Przygodę ze sztuką rozpoczął w studenckim Radiu UWM FM Olsztyn, gdzie reżyserował i montował słuchowiska radiowe. W tym czasie zajmował się również montażem filmów eksperymentalnych.

Rozgłos w środowisku kina niezależnego przyniósł mu krótkometrażowy dokument z 2006 roku pt. „Stan Umysłu”. Bohaterami dokumentu są dziadkowie reżysera – Irena i Jan Grabowscy. Hejbudzki stworzył w filmie obraz, w którym zarejestrował zarówno złe, jak i pełne radości chwile w ich związku.

W tym samym roku Hejbudzki nakręcił swój drugi dokument krótkometrażowy „Opłaciłam Ducha Świętego za darmo”, w którym ponownie bohaterem uczynił swoją rodzinę, odkrywając przed nami świat codzienności chorej na schizofrenię emerytki, ciotki reżysera, żyjącej ze swoim synem w małym mieszkaniu w bloku.

Na kolejny jego dokument trzeba było czekać aż do 2008 roku. Wtedy powstał „Robin bezpańskich psów”, nakręcony w greckich Thessalonikach. Bohaterem filmu jest 78 – letni Grek Jimmi Samaras, który niegdyś pracował z wielkimi gwiazdami Hollywood. Teraz niczym Robin Hood pomaga bezpańskim, greckim psom. W 2013 Hejbudzki nakręcił kontrowersyjny dokument pt. „Jestem Polakiem”, w którym odsłanił kulisy marszu Niepodległości.

Największym jak dotąd sukcesem Pawła Hejbudzkiego jest krótkometrażowa fabuła pt. „Charon”,
nakręcona jako film szkolny w WSF w roku 2015. Obraz porusza bardzo poważny temat, moralnych aspektów aborcji.

Wybrana filmografia

2006 – „Stan umysłu”
2011 – „Reszta jest milczeniem”
2012 – „Edmond”
2013 – „Kołysanka”
2013 – „Jestem Polakiem”
2015 – „Charon”

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Festiwal Filmowy w Gdyni – Nagroda im. Lucjana Bokińca za najlepszy film w Konkursie Młodego, Letniego Festiwalu Filmowego w Zamościu – nagroda dla najlepszego filmu, Grand Prix w konkursie filmowym Doliny Kreatywnej TVP i nagroda „Srebrny Zamek” na festiwalu w Poznaniu. Festiwal Filmów Polskich w Los Angeles nagroda dla Adama Bobika za rolę w „Charonie” oraz Nagroda im. Piotra Łazarkiewicza dla Młodego Talentu oraz nominacja do Nagrody Polskiego Kina Niezależnego im. Jana Machulskiego.

Miejsca w regionie, związane z postacią: