Niko Niakas

Niko Niakas, urodzony we Wrocławiu w rodzinie greckich emigrantów, jest absolwentem Wydziału Lalkarskiego PWST we Wrocławiu. Jest aktorem teatralnym i filmowym, którego artystyczny dorobek pełen jest niezwykły kreacji aktorskich.

W latach 1980-1983 występował na deskach Lubuskiego Teatru im. Leona Kruczkowskiego w Zielonej Górze, a od trzydziestu pięciu lat związany z toruńskim Teatrem im. Wilama Horzycy w Toruniu.
W swoim niezwykle bogatym dorobku scenicznym ma około 100 premier.
Swoją karierę sceniczną rozpoczął od głównej roli Orestesa w “Muchach” Jeana Paula Sartre’a w reżyserii Jerzego Zembruskiego. Ważne kreacje stworzył m.in. w “Zmierzchu” w reżyserii Krystyny Meissner, w “Pakujemy manatki” i “Zimowych ceremoniach” Iwony Kempy, “Dziwce z Ohio”  Bartosza Zaczykiewicza czy “Roberto Zucco” Leny Frankiewicz i wielu wielu innych.

Na ekranie widzieliśmy go w takich filmach i serialach jak “Wolne chwile” Andrzeja Barańskiego (1979), “Trapez” Hieronima Przybyła (1984), “Defekt” Macieja Dutkiewicza (2003) oraz “1409. Afera na Zamku Bartenstein” Rafała Buksa (2005).

Jest twórcą licznych benefisów artystów toruńskich i współzałożycielem Kabaretu Poniedziałek. Od trzech dekad prowadzi edukację teatralną, na której wychowało się kilka pokoleń młodzieży.

W 2018 roku Marianna Korman nakręciła o nim film biograficzny „Przechowalnia„, który swoją ogólnopolską premierę miał na 16. MFF Tofifest.

Wybrana filmografia

1979 – „Wolne chwile” reż. Andrzej Barański
1984 – „Trapez” reż. Hieronim Przybył (serial)
2003 – „Demo Szymona” reż. Szymon Piszczek
2003 – 2005 – „Defekt” reż. Maciej Dutkiewicz (serial)
2004 – 2019 – „Pierwsza miłość” (serial)
2005 – „1409. Afera na zamku Bartenstein” reż. Rafał Buks
2018 – „Przechowalnia” reż. Marianna Korman

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Nagroda Jednego Widza w 2012 roku, odznaką Zasłużonego Działacza Kultury w 2004 roku i inne.

Ważna produkcja:

Przechowalnia

reż. Marianna Korman

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Przechowalnia

reż. Marianna Korman

czytaj dalej