Małgorzata Kożuchowska

Małgorzata Kożuchowska to jedna z najpopularniejszych polskich aktorek, gwiazda polskiego show – biznesu. Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, laureatka Złotej Kaczki i dwóch Telekamer. Uhonorowana w Toruniu „Katarzynką” w Piernikowej Alei Gwiazd, wyróżniona Super Jantarem na Koszaliński Festiwalu Debiutów Filmowych „Młodzi i Film” za debiut dekady, znana jest ogólnopolskiej widowni z wielu swoich ról, w tym szczególnie podbiła ich serce jako Hanka Mostowiak w serialu „M jak miłość”.

Kożuchowska urodziła się w 1971 roku we Wrocławiu, ale całe dzieciństwo spędziła w Toruniu, jest absolwentką V LO. W okresie licealnym grała w toruńskiej „szkole talentów”, czyli w Studio P. kierowanym przez Lucynę Sowińską, funkcjonującym w Młodzieżowym Domu Kultury w Toruniu, gdzie występowała z Magdaleną Czerwińską  i Joanną Koroniewską.

W 1994 roku ukończyła Państwową Wyższą Szkołę Teatralną w Warszawie.
Po studiach grała m.in. w Teatrze Dramatycznym w Warszawie, w takich spektaklach
jak m.in. :”Magia grzechu”, „Opera żebracza”, „Obsługiwałem angielskiego króla”
czy „Poskromienie złośnicy” Warlikowskiego. Ponad 10 lat później dołączyła do zespołu aktorów Teatru Narodowego, gdzie można ją było oglądać w „Błądzeniu po peryferiach”, „Kosmosie” czy „Kotce na gorącym blaszanym dachu”.
Aktorka zawsze podkreśla, że granie w teatrze jest dla niej bardzo ważne.

W filmie zadebiutowała u Krystyny Krupskiej – Wysockiej w filmie „Ptaszka” w 1994 roku, który jednak na ekrany wszedł dopiero dwa lata później. Stąd właśnie, za jej ekranowy debiut uważa się „Oczy niebieskie” Waldemara Szarka z 1994.

W 1995 roku pojawiła się w „Młodych wilkach”, gdzie zagrała sekretarkę Marzenę. Następnie wystąpiła w filmie „Gry uliczne” reżyserowanym przez Krzysztofa Krauzego. Prawdziwą popularność przyniosła jej rola dziennikarki Ewy Szańskiej w komedii „Kiler” Juliusza Machulskiego. Za tę kreację otrzymała nagrodę Super Jantara za najlepszy debiut aktorski ostatniego dziesięciolecia na Koszalińskim Festiwalu Debiutów Filmowych „Młodzi i Film”.

W kolejnych latach pojawiała się w wielu filmach, m.in.: w „Kiler-ach 2-óch” (1999), w „Zróbmy sobie wnuka” (2003), w „Komorniku” (2005), w „Dlaczego nie!” (2007), w “Senności” (2008), w „Listach do M. 2 “(2015) czy w „Kochaj” (2016).
W 2007 roku zagrała w filmie „Hania”, debiucie reżyserskim trzykrotnego zdobywcy Oscara za zdjęcia, Janusza Kamińskiego, który jest uniwersalną opowieścią o emocjach jakie rodzą się między dwojgiem ludzi. Kilkukrotnie wystąpiła w zagranicznych produkcjach m.in.: w „Living & Dying” Jona Keeyes’a u boku Michaela Madsena, w czeskim filmie Juraja Herza „Tma”, a  najbliższym czasie będzie ją można zobaczyć w międzynarodowej produkcji „Music, War and Love” Marthy Coolidge, gdzie gra malarkę Joannę Pułaski, matkę jednego z głównych bohaterów.

Przez widzów najbardziej uwielbiana jest za swoje role serialowe.
W latach 2000–2011 wcielała się w postać Hanki Mostowiak w serialu „M jak Miłość” emitowanym w TVP2. Od 2011 roku gra Natalię Boską w „Rodzince.pl”.
W serialu „Nowa”, reżyserowanym przez bydgoszczanina Tomasza Szafrańskiego, wcieliła się w inspektorkę policji. Była także metodyczną panią prokurator Marią Okońską w serialu “Prawo Agaty, kręconym z m.in. w Bydgoszczy, gdzie spotkała się na planie z inną, toruńską aktorką Magdaleną Czerwińską.

Obecnie Kożuchowska wciela się w główną rolę Moniki Boreckiej w produkcji
„Druga szansa” oraz kontynuuje występy w serialu „Rodzinka.pl”.

Małgorzata Kożuchowska jest także wokalistką – w 2006 roku nagrała płytę z muzykami z zespołu Futro, i zajmuje się dubbingiem. Jej głos mogliśmy usłyszeć
we wszystkich częściach „Madagaskaru”, „Potworach i spółce” oraz „Alicji w Krainie Czarów”. Aktorka działa również w organizacjach charytatywnych – od 10 lat jest ambasadorką Fundacji Mam Marzenie.

Wybrana filmografia

1993 – „Ptaszka” reż. Krystyna Krupska-Wysocka
1994 – „Oczy niebieskie” reż. Waldemar Szarek
1995 – „Młode wilki” reż. Jarosław Żamojda
1996 – „Gry uliczne” reż. Krzysztof Krauze
1997 – „Kiler” reż. Juliusz Machulski
1999 – „Kiler-ów 2-óch” reż. Juliusz Machulski
2002 – „Wtorek” reż. Witold Adamek
2003 – „Superprodukcja” reż. Juliusz Machulski
2003 – „Zróbmy sobie wnuka” reż. Piotr Wereśniak
2005 – „Komornik” reż. Feliks Falk
2007 – „Dlaczego nie!” reż. Ryszard Zatorski
2007 – „Hania” reż. Janusz Kamiński
2008 – „Senność” reż. Magdalena Piekorz
2009 – „Tma” reż. Juraj Herz
2015 – „Listy do M. 2” reż. Maciej Dejczer
2016 – „Kochaj!“ reż. Marta Plucińska

Wybrane nagrody i wyróżnienia

„Telekamera 2004”, przyznawana przez czytelników pisma „TeleTydzień” w kategorii aktorka, „Złota Kaczka” w kategorii najlepsza polska aktorka; za rok 2003, „Telekamera 2005”, przyznawana przez czytelników pisma „TeleTydzień” w kategorii aktorka 2008, Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych „Młodzi i Film” – Super Jantar za najlepszy debiut aktorski ostatniego dziesięciolecia w filmie „Kiler”, Festiwal Reżyserii Filmowej w Świdnicy – „Kryształowy Dzik”, Nagroda redakcji „Twojego Stylu” – „Kobieta z Klasą”, MFF Tofifest – Nagroda Prezydenta Miasta Torunia Flisak,  Festiwal Aktorstwa Filmowego im. Tadeusza Szymkowa we Wrocławiu – „Złoty Szczeniak” za najlepszą kreację aktorską w serialu filmowym rodzinka.pl, Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej „Dwa Teatry” w Sopocie – Grand Prix za “ICH CZWORO” i inne.

Ważna produkcja:

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Prawo Agaty

reż. Maciej Migas, Patrick Yoka, Filip Zylber, Jacek Borcuch, Xawery Żuławski

czytaj dalej