Magdalena Czerwińska

 Magdalena Czerwińska urodziła się w 1978 w Toruniu. W liceum grała w toruńskim Spiętym Teatrze Spinaczy przy Młodzieżowym Domu Kultury w Toruniu
pod kierownictwem dyrektorki MDK Grażyny Pfeiffer – Podlaszewskiej,
z którego wywodzi się także aktor Piotr Głowacki  i aktorka Joanna Koroniewska – Dowbor.
Potem poznawała sztukę aktorską w kolejnej, toruńskiej „szkole talentów”,
czyli w Studio P. kierowanym przez Lucynę Sowińską, a funkcjonującym w tym samym MDK-u, gdzie występowała z Joanną Koroniewską – Dowbor i Małgorzatą Kożuchowską.

Czerwińska ukończyła krakowską PWST w 2001 roku i od razu zadebiutowała epizodem w serialu TV „Klinika pod Wyrwigroszem”. Rok 2003 przyniósł jej debiut kinowy w pełnym metrażu – niezależnej fabule Ryszarda Macieja Nyczki „Siedem przystanków na drodze do raju”. W 2006 roku na ekrany weszła widowiskowa komedia sensacyjna „Dublerzy” Marcina Ziębińskiego, w której zagrała jedną z głównych ról – Sophii Gambini, córki szefa mafii. Za znakomite role Natalii w krótkim metrażu
„Pokój szybkich randek” Anny Maliszewskiej z 2007 roku oraz Arlety w „Wojnie polsko-ruskiej” Xawerego Żuławskiego, Czerwińska została w 2009 roku nominowana do Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego. Drugi raz została nominowana do tej nagrody
za kreację aktorską w filmie „Kret” w reżyserii Raphaela Lewandowskiego,
gdzie wystąpiła wraz z Borysem Szycem, Marianem Dziędzielem i Wojciechem Pszoniakiem.

W 2014 roku zagrała główną rolę w hipnotyzującym i trzymającym w napięciu dramacie „Matka” w reżyserii Lee Mackintosh Jones’a. Czerwińska wcieliła się w rolę tytułowej matki – Marii, która została sama w swoim świecie pełnym demonów alkoholowego uzależnienia. W drugiej dekadzie XXI wieku torunianka stworzyła wiele bardzo charakterystycznych i znakomitych postaci drugoplanowych. W filmie „Daas” Adriana Panka, wcielając się w rolę Golińskiej, w „Pod Mocnym Aniołem” Wojciecha Smarzowskiego, grając wyrazistą postać dziennikarki, czy w filmie Łukasza Palkowskiego „Bogowie” jako żona profesora Anny Religi.

Aktorkę mogliśmy też oglądać w wielu serialach telewizyjnych m.in.: „Zostać miss 2”, „Glina”, „Oficerzy”,  „Prawo miasta”, „Trzeci oficer”, „Apetyt na życie”, „Na dobre i na złe”, „Ojciec Mateusz”, „Szpilki na Giewoncie”. Czerwińska wystąpiła w dwóch serialach realizowanych w Województwie Kujawsko-Pomorskim: w „Prawie Agaty
oraz “Belferze”. W 2017 roku zagrała główną rolę w krótkometrażowym filmie „Spitsbergen” Michała Szcześniaka, który był nominowany do Złotych Lwów w Gdyni i Złotego Lajkonika na Krakowskim Festiwalu Filmowym. Za role w „Spitsbergenie” oraz etiudach „Żabi Król” i „Powrót” aktorka otrzymała Nagrodę Specjalną Jury na Festiwalu Opolskie Lamy w 2017 roku.

Wybrana filmografia:

2003 – „Klinika pod Wyrwigroszem” (serial)
2002 – 2010 – „Samo Życie” (serial)
2003 – „Siedem przystanków na drodze do raju” reż. Ryszard Maciej Nyczka
2004 – 2008 – „Glina” (serial)
2005 – „Tak miało być” (serial)
2006 – „Dublerzy” reż. Marcin Ziębiński
2006 – „Oficerowie” (serial)
2007 – „Prawo miasta” (serial)
2007 – „Demakijaż” reż. Anna Maliszewska
2009 – „Wojna polsko-ruska” reż. Xawery Żuławski
2010 – „Apetyt na życie” (serial)
2010 – „Kret” reż. Raphael Lewandowski
2011 – „Ojciec Mateusz” (serial)
2011 – „Daas” reż. Adrian Panek
2012 – „Szpilki na Giewoncie” (serial)
2012 – „Prawo Agaty” (serial)
2014 – „Pod Mocnym Aniołem” reż. Wojciech Smarzowski
2014 – „Komisarz Alex” (serial)
2014 – „Matka” reż. Lee Mackintosh Jones
2014 – „Bogowie” reż. Łukasz Palkowski
2015 – „Ziarno prawdy” reż. Borys Lankosz
2015 – „Ojciec Mateusz” (serial)
2016 – 2018 – „Na dobre i na złe” (serial)
2016 – „Belfer” (serial)
2017 – „Spistbergen” reż. Michał Szcześniak
2017 – „Ultraviolet” (serial)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Nominacja do nagrody im. Zbyszka Cybulskiego za filmy „Pokój szybkich randek” („Demakijaż”) i „Kret” i „Wojna polsko – ruska”, Festiwal Filmowy „Opolskie Lamy” – Nagroda Specjalna Jury za kreacje aktorskie w filmach: „Spitsbergen”, „Powrót”, „Żabi Król”, Ogólnopolski Konkurs Filmów Niezależnych OKFA – Nagroda aktorska za film „Powrót”, Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji „Dwa Teatry” w Sopocie – Grand Prix za rolę Ewy („Skutki uboczne”), MFF Tofifest – Nagroda Prezydenta Miasta Torunia – Flisak i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią: