Krzysztof Nowicki

Reżyser filmów dokumentalnych i animator życia filmowego urodził się  w 1980 roku w Bydgoszczy. Jest pomysłodawcą i założycielem grup filmowych „Stealtheapple” oraz „KolorOFFon” (od 2008 roku). „Koloroffon” specjalizuje się w filmach dokumentalnych, subtelnie obserwującym tzw. „zwykłego człowieka” i jego codzienność.

W ramach działalności grupy Nowicki promuje  ambitne kino autorskie.
Początkowo organizował regularne pokazy w bydgoskim klubie „Mózg”,
potem festiwal „Trzecie Oko”, a obecnie Festiwal „Przeźrocza” w Miejskim Centrum Kultury w Bydgoszczy.

Jest twórcą takich filmów jak „Najstarszy człowiek świata” (2008), „Reggae to moje życie” (2008), „Iść przez życie bez pośpiechu” (2008) czy „21” o chorych na Zespół Downa (2011).

Nakręcił też serię filmów mocno związanych z współczesną historią Bydgoszczy, zwłaszcza w kontekście zmian jakie nastąpiły po upadku komunizmu. Pierwszym był  wielokrotnie nagradzany „Basen” (2011) o zlikwidowanym, miejskim basenie
przy ul. Nakielskiej. Drugi to „Tu było kino” (2011), nostalgiczna podróż po miejscach, gdzie za czasów PRl mieściły się bydgoskie kina. Do dzisiaj, spośród 22 kin nie dotrwało żadne z nich, poza odbudowanym Kinem Orzeł.

Ostatnie filmy Nowickiego to „Być jak Ironman” (2015), „Away from Reykjavik” (2015) i „Sen Leocadii” (2017) nakręcony dla Studia Munka.

Wybrana filmografia

2008 – „Najstarszy człowiek świata”
2008 – „Reggae to moje życie”
2008 – „Iść przez życie bez pośpiechu”
2010 – „Basen”
2011 – „Tu było kino”
2011 – „21”
2014 – „Być jak Ironman”
2015 – „Away from Reykjavik”
2017 – „Sen Leocadii”

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Festiwal Filmu i Sztuki „Dwa Brzegi” – nominacja udział w Niezależnym Konkursie Filmów Krótkometrażowych, Festiwal Kina Amatorskiego i Niezależnego KAN – nominacja udział w Konkursie Filmów Polskich, MFF Tofifest – nominacje – dwukrotny udział w Konkursie „Lokalizacje” i inne.

 

Ważna produkcja:

Basen

reż. Krzysztof Nowicki

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz

pełen artykuł

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Basen

reż. Krzysztof Nowicki

czytaj dalej

Tu było kino

reż. Krzysztof Nowicki

czytaj dalej