Krystian Wieczyński

Krystian Wieczyński to toruński aktor teatralny i filmowy, scenarzysta i reżyser, pedagog kultury, instruktor teatralny i cyrkowy. Urodzony w Brodnicy, od 1994 roku na stałe związany z Toruniem. Jest absolwentem Akademii Teatralnej w Warszawie i Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Krystian Wieczyński od 1992 roku współtworzy jedną z ważniejszych polskich scen teatru alternatywnego – Teatr Wiczy. W latach 2006–2010 współpracował z Teatrem Biuro Podróży z Poznania, a od 2011 roku gościnnie występuje na deskach Miejskiego Teatru Miniatura w Gdańsku.

Swoją przygodę z kinem Wieczyński rozpoczął w 2004 roku, gdy zagrał w eksperymentalnym filmie Piotra Matwiejczyka “Na scenie”. Duże uznanie na festiwalach w Polsce i na świecie zdobył niezależny, krótkometrażowy “Brat czeka na końcu drogi” Waldemara Grzesika z 2005 roku, w którym Wieczyński zagrał jedną z głównych ról. Pojawił się również w kolejnym filmie Grzesika, “Najświętsze słowa naszego życia” z 2007 roku, który został nagrodzonym m.in. na festiwalu MFF Unicaí w Seulu.

Najdłuższa współpraca połączyła go z innym toruńskim reżyserem niezależnym – Marcinem Gładychem. Zrealizował z nim m.in. eksperymentalną bajkę wg Leszka Kołakowskiego ‘Gyom, Tat, E(eeee)tam” w 2007 roku, “Trzy życzenia” w 2009 roku na motywach opowiadania Rolanda Topora, etiudę “Fire Woman”, będącej swobodną  ekranizacją opowiadania J.Ch.Andersena oraz dokument o spektaklu Teatru Wiczy “Emigranci” (oba w 2009 roku).

Kolejnym etapem współpracy obu artystów było wspólne reżyserowanie. Gładych i Wieczyński wspólnie stworzyli w roku 2010 i 2011 cztery filmy. “Odrobinę starości”, “Ostatni telefon”, “Hakerów Wolności”  i „Panoptikon„. „Hakerzy”, którzy spotkali się z dużym uznaniem krytyków filmowych i publiczności, to fabularyzowany dokument o toruńskich naukowcach z Solidarności, którzy w 1985 roku „włamali się” na ekrany komunistycznej TVP.

Ostatnią  wspólną pracą był dokument o artystycznej rodzinie państwa Smużnych „Smugi” (2017).

Aktor jest też aktywnym animatorem kultury – na co dzień  realizuje warsztaty teatralne, cyrkowe, filmowe dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Z monodramem „Ja, dyktator” Teatru Wiczy wystąpił na Festiwalu w Edynburgu.

Wybrana filmografia

2004 – „Na scenie” reż. Piotr Matwiejczyk
2005 – „Brat czeka na końcu drogi” reż.Waldemar Grzesik
2007 – „Najświętsze słowa naszego życia” reż. Waldemar Grzesik
2010 – „Hakerzy wolności” reż. Marcin Gładych
2011 – „Konfident” reż. Rafał Kapeliński
2014 – „Lekarze” serial
2014 – „Szkodnik” reż. Michał Modlinger
2011 – „Panoptikon” reż. Marcin Gładych
2017 – „Smugi” reż. Marcin Gładych
2017 – „Spitsbergen” reż. Michał Szcześniak
2017 – „Nie idź tam” reż. Krzysztof Komander

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Łódzkie Spotkania Teatralne – nagroda dla najlepszego aktora, MFF Tofifest – Nagroda Prezydenta Miasta Torunia – Flisak, Nagroda Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego za działalność na polu teatru.

Ważna produkcja:

Hakerzy wolności

reż. Marcin Gładych

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Hakerzy wolności

reż. Marcin Gładych

czytaj dalej

Panoptikon

reż. Marcin Gładych, Krystian Wieczyński

czytaj dalej

Konfident

reż. Rafał Kapeliński

czytaj dalej

Lekarze

reż. Filip Zylber, Marcin Wrona

czytaj dalej