Katarzyna Żak

Aktorka teatralna i filmowa – Katarzyna Żak urodziła się 19 października 1963 roku w Toruniu. Wychowała się w Toruniu na Chełmińskim Przedmieściu.
Ukończyła SP nr 3, przed laty mieszczącą się przy ul. Żwirki i Wigury.
Śpiewała w szkolnym chórze, prowadzonym w tej placówce przez Kazimierza Jaworskiego.

Jest także absolwentką V LO, a następnie wrocławskiej szkoły teatralnej.
Przez dziewięć lat związana z Teatrem Współczesnym we Wrocławiu,
gdzie zagrała m.in. w spektaklach: „Opera za trzy grosze” ,„Sztukmistrz z Lublina” „Wariat i zakonnica”, „Piaf” czy „Lot nad kukułczym gniazdem”.

Obecnie występuje w teatrach warszawskich: Roma, Och-Teatr, Capitol, Syrena i Komedia oraz podróżuje po Polsce z własnym recitalem autorskim i koncertami.

Jest laureatką Festiwalu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu w 1990 roku,
podczas którego otrzymała wyróżnienie za interpretację piosenki oraz nagrodę Towarzystwa Przyjaciół Teatru dla młodego aktora.

Żak wydała również płyty muzyczne: w roku 1994 – „Młynarski – Jazz” – standardy jazzowe z polskimi tekstami, specjalnie na płytę napisanymi przez Wojciecha Młynarskiego oraz w roku 1995 – „Kolędy na cały rok” z tekstami Bogdana Loebla i muzyką Włodzimierza Nahornego.

W styczniu 2016 roku ukazała się jej ostatnia płyta zatytułowana „Bardzo przyjemnie jest żyć’ z tekstami Wojciecha Młynarskiego, Magdy Czapińskiej, Jana Wołka,
Piotra Bukartyka, Stanisława Wielanka, Michała Zabłockiego, Andrzeja Poniedzielskiego i Artura Andrusa.

Aktorka na dużym ekranie zadebiutowała epizodem w „Seszelach” wyreżyserowanych przez  Bogusława Lindę. Potem był polsko-francuski „Tak, Tak” Jacka Gąsiorowskiego (1991), gdzie zagrała epizodyczną rolę aktorki w przedstawieniu telewizyjnym,
u boku Zbigniewa Zamachowskiego i Marii Gładkowskiej.
Pojawiła się również w filmie u Wiesława Saniewskiego w „Obcy musi fruwać”
czy w „Graczach” Ryszarda Bugajskiego.

W miniserialu telewizyjnym Krzysztofa Krauzego „Wielkie rzeczy” (2000) wcieliła się w robotnicę, a w  głośnym „Komorniku” Feliska Falka z 2005 roku zagrał sekretarkę.

W 1996 roku zagrała w pierwszym swoim serialu „Tajemnica Sagali” i od tego czasu pojawia się głównie w produkcjach telewizyjnych. Popularność przyniosła aktorce rola Aliny Krawczyk w serialu „Miodowe lata” oraz rola Danusi w serialu „Klan”.
Widzowie polubili ją również jako Halinę Dębkową w serialu „Na Wspólnej” i siostrę Bazylię w „Sile wyższej”. Swój kunszt aktorski potwierdziła znakomitą rolą charakterystyczną Kazimiery Solejukowej w kultowym, już dziś serialu „Ranczo”.

Katarzyna Żak jest ambasadorką dwóch akcji czytelniczych w Polsce: „Cała Polska czyta dzieciom” i „Czytam sobie”. Współpracuje również z Kongresem Kobiet, działając na rzecz aktywizacji polskich kobiet 40+.

Wybrana filmografia

1990 -„Seszele” reż. Bogusław Linda
1991 – „Tak, Tak” reż. Jacek Gąsiorowski
1993 – „Obcy musi fruwać” reż. Wiesław Saniewski
1996 – „Tajemnica Sagali” (serial)
1997 – 2018 – „Klan” (serial)
1998 – „13 posterunek” (serial)
1998 – 2003 – „Miodowe lata” (serial)
2004 -„Całkiem nowe lata miodowe” (serial)
2005 – „Komornik” reż. Feliks Falk
2006 – 2016 – „Ranczo” (serial)
2008 – „Plebania” (serial)
od 2009 – „Na Wspólnej” (serial)
2011 -„Siła wyższa” (serial)
2014 – „Czas honoru. Powstanie” (serial)
2014–2015 – „M jak miłość” (serial)
2016 – „Komisarz Alex” (serial)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Festiwal Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu  – wyróżnienie za interpretację piosenki, Nagroda Towarzystwa Przyjaciół Teatru dla młodego aktora, MFF Tofifest – Nagroda Prezydenta Miasta Torunia – Flisak i inne.

 

 

Miejsca w regionie, związane z postacią: