Katarzyna Warnke

Katarzyna Warnke urodziła się 30 listopada 1976 roku w Grudziądzu. Jest polską aktorką teatralną i filmową, reżyserką teatralną i dramaturgiem.

Ukończyła II Liceum Ogólnokształcące im. Jana III Sobieskiego w Grudziądzu. To właśnie w czasach licealnych zaczęła się jej przygoda z aktorstwem, którego uczyła się w grudziądzkim Teatrze Wizji i Ruchu. Po maturze przeniosła się do Warszawy i tam rozpoczęła studiowała historię sztuki na Uniwersytecie Warszawskim. Pasja aktorska zwyciężyła. Aktorka porzuciła historię sztuki i od 2002 roku rozpoczęła studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Już w trakcie studiów debiutowała jako reżyserka. Wyreżyserowała spektakl Drzewo Tropików Yukio Mishimy, który grany był na deskach Teatru 38 w Krakowie. Sama zrobiła kostiumy, muzykę, światło i scenografię.

W latach 2002-2007 występowała w Teatrze Starym w Krakowie, m.in.: u Kazimierza Kutza w „Damach i Huzarach” i „Szkole żon Moliera”, u Mikołaja Grabowskiego w „Wyzwoleniu” czy Andrzeja Wajdy w „Makbecie”. W latach 2007-2014 grała na deskach warszawskiego Teatru Rozmaitości a następnie w latach 2016-2017 w Teatrze Studio.

W 2013 roku wyreżyserowała autorski monodram Uwodziciel, który swoją premierę miał w Teatrze Nowym w Warszawie.

Katarzyna Warmke ma w swoim dorobku role w serialach. Grała m.in. w „Klanie”, „Hotelu 52”, „Teraz albo nigdy”, w serialu „Uwikłani” w kręconych w ToruniuLekarzach”, w „Ojcu Mateuszu”  oraz w serialu „Na dobre i na złe”.

W kinie spotykamy ją w filmach Patryka Vegi „Botoks” (2017), „Kobietach Mafii” (2018) oraz „Kobietach Mafii II” (2019).

Aktorka w 2016 roku stworzyła własną linię torebek. Podkreślając swoje grudziądzkie pochodzenie jest ambasadorką marki #gru, zachęca do wiary we własne siły i pielęgnowania swoich pasji.

Wybrana filmografia

2014 – „Dzień dobry, kocham cię!” reż. Ryszard Zatorski

2015 – „W spirali”  reż. Konrad Aksinowicz

2017 – „Botoks” reż. Patryk Vega

2017 – „Ach śpij kochanie” reż. Krzysztof Lang

2018 – „Kobiety mafii” reż. Patryk Vega

2019  – „Kobiety Mafii 2” reż. Patryk Vega

Ważna produkcja:

Lekarze

reż. Filip Zylber, Marcin Wrona

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Grudziądz

pełen artykuł

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Lekarze

reż. Filip Zylber, Marcin Wrona

czytaj dalej