Joanna Koroniewska – Dowbor

Urodziła się 27 maja 1978 w Toruniu. Polska aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna, znana szerokiej publiczności z roli Małgosi Mostowiak w serialu
„M jak miłość”, którą grała w latach 2000 – 2013.

Joanna Koroniewska – Dowbor jest absolwentką PWSFTviT w Łodzi.
W okresie licealnym grała w toruńskim Spiętym Teatrze Spinaczy przy Młodzieżowym Domu Kultury w Toruniu pod kierownictwem dyrektorki Grażyny Pfeiffer – Podlaszewskiej, z którego wywodzi się także aktor Piotr Głowacki i aktorka Magdalena Czerwińska. Potem poznawała sztukę aktorską w kolejnej, toruńskiej „szkole talentów”, czyli w Studio P.  kierowanym przez Lucynę Sowińską, a funkcjonującym w tym samym MDK-u, gdzie występowała z Czerwińską i Małgorzatą Kożuchowską.

Aktorską przygodę zaczynała w studenckich etiudach w PWSTviT.
Po raz pierwszy pojawiła się na ekranie w etiudzie „Daleko” w reżyserii Justyny Celedy (1999).
Dwa lata później wystąpiła w „Ty, twoje piwo i to jaki jesteś wspaniały” Michała Otłowskiego na podstawie opowiadania Charlesa Bukowskiego. Potem zagrała w dwóch krótkich metrażach Mateusza Dymka „Trzy związki” (2001) i „Zwierzę powierzchni” (2003), a w 2006 roku pojawiła się w polsko – amerykańskim krótkim metrażu Laurence Walsha „Cold Kenya” nagrodzonym na festiwalu filmowym w Awinionie oraz na Festiwalu Filmowym w Gdyni.

Największą popularność aktorce przyniosła jej rola, wspomniana wcześniej,
Małgosi Mostowiak w serialu „M jak miłość”.  Koroniewska zagrała też w innych serialach, m.in.: w „Daleko od noszy”, „Niani”, „Komisarzu Alex”.
Systematycznie pojawia się też jako aktorka dubbingowa.

Wybrana filmografia

1999 – „Daleko” reż. Justyna Celeda
2000 – „Ty, twoje piwo i to, jaki jesteś wspaniały” reż. Michał Otłowski
2000 – 2013 – „M jak miłość” (serial odcinki: 1- 1005)
2003 – „Zwierzę powierzchni” reż. Mateusz Dymek
2006 – „Cold Kenya” reż. Laurence Walsh
2010 – 2011 – „Daleko od noszy” – serial
2013 – „Komisarz Alex” (serial)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

 Plebiscyt „Viva!” Najpiękniejsi – nominacja do tytułu najpiękniejszej Polki i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią: