Jędrzej Bączyk

Urodzony w 1983 roku w Toruniu. Jest reżyserem, scenarzystą, grafikiem i muzykiem. W 2005 ukończył grafikę na Wydziale Sztuk Pięknych UMK w Toruniu, w 2011 reżyserię na PWSFTviT w Łodzi. Jest autorem wielokrotnie nagradzanych krótkich fabuł i dokumentów. W „Dziennikach z Niebieskiej Szkoły” sportretował atlantycki rejs grupy młodych ludzi. Dostępny w NINATECE „Agor Dromesko.
„U kresu wędrówki” pokazuje, jak układają sobie życie bułgarscy Romowie, zmuszeni do porzucenia życia w taborach i próbujący dostosować się do stacjonarnego życia.

Bączyk zrealizował też ciekawy „Portret Śledzia”, pokazujący postać jednego z najlepszych, polskich komiksiarzy, Michała „Śledzia” Śledzińskiego. Wśród jego nagradzanych filmów warto wspomnieć też „Meles Meles” i „Lot Marzeń”.

Jędrzej Bączyk jest muzykiem zespołu reggae – Paraliż Band.
W 2015 roku powołał do życia solowy projekt muzyczny Pan Jędras”, który wydał już dwa albumy.

Współprowadzi firmę producencką Shipsboy, w której pełni rolę kierownika literackiego. Shipsboy zasłynął produkcja unikalnej serii dokumentalnej “Portrety wojenne”, zakupionej obecnie przez Netflix.

Wybrana filmografia

2005 – „Zielony”
2005 – „Portret śledzia”
2006 – „Upiór”
2008 – „Meles, Meles”
2010 – „Wystarczy zachować spokój”
2011 – „Outsiderzy”
2012 – „Kojot”
2015 – „Dzienniki z niebieskiej szkoły”

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Festiwal Filmowy w Gdyni – nominacja Złote Lwy – udział w Konkursie Młodego Kina, MFF Nowe Horyzonty – nominacja – udział w Konkursie Polskich Filmów Krótkometrażowych (filmy „Kojot” i „Meles, Meles”), Festiwal Ale Kino! – nominacja – udział w konkursie filmów aktorskich („Kojot”), Festiwal Filmu i Sztuki „Dwa Brzegi” – III miejsca w Niezależnym Konkursie Filmów Krótkometrażowych („Kojot”), Krakowski Festiwal Filmowy – nagroda „Srebrny Lajkonik” – najlepszy film fabularny („Kojot”), MFF Tofifest- nominacja udział w Konkursie Shortcut („Kojot”) i inne.

Ważna produkcja:

Kojot

reż. Jędrzej Bączyk

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Chełmża

pełen artykuł

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

Kojot

reż. Jędrzej Bączyk

czytaj dalej