Jakub Gierszał

Jest jednym z najbardziej zdolnych polskich aktorów młodego pokolenia, docenianym  zagranicą, o czym świadczy nagroda w prestiżowej sekcji Shooting Stars na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Berlinie, przyznawana młodym i utalentowanym aktorom europejskim. Jest też laureatem nagrody Prezydenta Miasta Torunia Flisak na MFF Tofifest oraz Złotego Anioła Tofifest dla wschodzącego talentu kina europejskiego.

Jakub Gierszał urodził się w 1988 roku w Krakowie, ale gdy miał kilka miesięcy, wyjechał z rodzicami do Hamburga. W 1999 roku powrócił do Polski i zamieszkał w Toruniu, rodzinnym mieście matki. W Toruniu uczęszczał do Gimnazjum nr 11, a następnie do V Liceum Ogólnokształcącego. Jest absolwentem krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej.

Na dużym ekranie zadebiutował w 2009 roku, wcielając się w zbuntowanego rockmana Kazika w filmie Jacka Borcucha „Wszystko co kocham”.
Uznanie krytyki oraz popularność przyniosła mu rola Dominika w głośnej
„Sali samobójców” Jana Komasy, w którym zagrał dwa lata później.
Gierszał za tę kreację aktorską został wyróżniony m.in. na Festiwalu Polskich Filmów „Ekran” w Toronto, nagrodzony Złotą Kaczkę, przyznawaną przez pismo „Film”, otrzymał również nagrodę publiczności w ramach Nagrody im. Zbyszka Cybulskiego.

Kolejnym sukcesem była rola Michała w następnym filmie Borcucha pt. „Nieulotne”. W 2015 aktor stworzył interesujące role drugoplanowe w „Hiszpance” Łukasza Barczyka oraz w  filmie „Córki dancingu” Agnieszki Smoczyńskiej, który odniósł spektakularny sukces w Stanach Zjednoczonych.
Rok 2017 był pracowitym czasem dla Gierszała, który zagrał aż w czterech produkcjach: w “Zgodzie” Macieja Sobieszczańskiego, opowiadającej o losach więźniów obozu „Zgoda” w Jaworznie w 1945 roku, w „Najlepszym” Łukasza Palkowskiego, w „Pokocie” Agnieszki Holland oraz „Między słowami” Urszuli Antoniak.

Gierszał występował w wielu filmach zagranicznych, m.in.: w niemieckiej komedii
„Der Liebling des Himmels” w reżyserii Dani Levy’ego, thrillerze „The Fold” Johna Jencksa, telewizyjnej, niemieckiej produkcji fantasy „Der Teufel mit den drei goldenen Haaren” Marii von Heland,  w serialu „Przekraczając granice” z Donaldem Sutherlandem i dramacie „Mroczny świat” w reżyserii Frauke Finsterwalder.
U Gary’ego Shora w filmie docenionym przez Academy of Science Fiction, Fantasy
& Horror Films of USA za najlepszy horror roku wcielił się w rolę Acemiego, a u Chada Hartigana w znakomitym „Morris from America” zagrał“szkolnego gwiazdora” bezlitośnie gnębiącego innych uczniów. Film Hartiga został dobrze przyjęty na festiwalu w Sundance, gdzie zdobył Specjalną Nagrodę Jury i Waldo Salt Screenwriting Award.

W tej chwili trwają przygotowania do powstania polsko-niemieckiej koprodukcji „Przygody matematyka”, która ma być biografią genialnego matematyka polskiego z przedwojennej „lwowskiej szkoły matematycznej”, Stanisława Ulama.
Ulam odegrał też po wojnie znaczącą rolę w zbudowaniu amerykańskiej bomby wodorowej. W jego postać ma wcielić się właśnie Jakub Gierszał.

Wybrana filmografia

2009 – „Wszystko co kocham” reż. Jacek Borcuch
2010 – „Milion dolarów” reż. Andrzej Kondratiuk
2011 – „Sala samobójców” reż. Jan Komasa
2012 – „Yuma” reż. Piotr Mularuk
2012  – „Nieulotne” reż. Jacek Borcuch
2013 – „Finsterworld” reż. Frauke Finsterwalder
2015 – „Performer” reż. Maciej Sobieszczański, Łukasz Ronduda
2015 – „Hiszpanka” reż. Łukasz Barczyk
2015 – „Przekraczając granice” (serial)
2015 – „Córki dancingu” reż. Agnieszka Smoczyńska
2017 – „Zgoda” reż. Maciej Sobieszczański
2017 – „Pokot” reż. Agnieszka Holland
2017 – „Pomiędzy słowami” reż. Urszula Antoniak
2017 – „Najlepszy” reż. Łukasz Palkowski

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego – Nagroda Publiczności za rolę w filmie „Sala samobójców”, Złota Kaczka (przyznawana przez pismo „Film”) w kategorii najlepszy aktor za rolę w filmie „Sala samobójców”, Polskie Nagrody Filmowe Orzeł – nominacja w kategorii najlepsza główna rola męska za rolę w filmie „Sala samobójców”, Festiwal Polskich Filmów „Ekran”  w Toronto – nagroda za rolę męską w filmie „Sala samobójców”, Festiwal Filmowy w Gdyni –  nagroda australijskich dystrybutorów Złoty Kangur za rolę w filmie „Najlepszy”, Festiwal Filmowy w Gdyni – nagroda australijskich dystrybutorów Złoty Kangur za rolę w filmie „Zgoda”, Festiwal Filmowy w Gdyni – nagroda australijskich dystrybutorów – Złoty Kangur za rolę w filmie „Pokot”, Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej „Prowincjonalia” we Wrześni – „Jańcio Wodnik” za najlepszą rolę męską w filmie „Najlepszy”, Polskie Nagrody Filmowe – Orzeł – nominacja w kategorii najlepsza główna rola męska w filmie „Najlepszy”, Nagroda Prezydenta Miasta Torunia – Flisak i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią: