Jacek Kościuszko

Jacek Kościuszko urodził się 6 listopada 1977 roku w Ełku. W Toruniu ukończył sztuki medialne na Wydziale Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika. Obecnie jest reżyserem, operatorem oraz producentem czołówek, teledysków i reklam. W swojej pracy łączy zamiłowanie do obrazu i muzyki.

W skład jego dyplomu wchodziły cztery plastyczne wideoklipy „Guide Me”, „In My Head”, „Kain i Abel” oraz „Mr. Parabollic”. Jego praca została wybrana najlepszym dyplomem 2003 roku. Najpopularniejsze animacje: „Mr Parabollic” oraz „Mr. Parabollic: za żarciem” zdobyły uznanie na wielu festiwalach m.in. „Mr. Parabollic” w 2004 roku został nagrodzony Złotym Manekinem na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Tofifest w Toruniu.

Jacek Kościuszko po obronieniu dyplomu przez dwa lata wykładał animację i realizację wideo w Zakładzie Plastyki Intermedialnej UMK.

W 2005 rok powstał film o Mieczysławie Ciechońskim „Kilka kromek chleba”, w którym Kościuszko odpowiadał za muzykę i montaż. W tym samym roku realizował zdjęcia w filmie „Katedra św. Janów” w reż. Ryszarda Kruka, produkcji przedstawiającej gotycką katedrę św. Janów w Toruniu. Jest to połączenie dokumentu i filmu artystycznego, które zdobyło 2. nagrodę na MFF Tour Film 2004 w Poznaniu.

W 2014 roku powstała seria filmów krótkometrażowych opowiadających o pięciu bohaterach II wojny światowej. Autorzy przybliżyli nam historię takich postaci jak: Bronisław Hellwig, Jan Zumbach, Jan Grudziński, Zdzisław Pacak-Kuźmirski i Józef Beck. W filmach zobaczymy archiwalne materiały, wywiady z ekspertami oraz ujęcia stylizowane na sceny z komiksów, gdzie aktora widzimy na ręcznie rysowanej scenografii. Kościuszko w tej produkcji zajął się zdjęciami i animacjami.

Pracuje z czołowymi polskimi artystami obrazując ich muzykę. Współpracuje m.in. z takimi artystami jak: Katarzyna Nosowska, Agnieszka Chylińska, Dawid Podsiadło, Kult, T.Love, Bajm i wielu innych. Jest reżyserem teledysku „Nie mogę Cię zapomnieć” Agnieszki Chylińskiej oraz „Nagasaki” Nosowskiej , za które otrzymał nominację do Fryderyków.

Oprócz teledysków kręci czołówki do programów telewizyjnych. Nakręcił czołówki m.in. do programu „Iron Majdan”, „Projekt Lady”, „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia” czy „You Can Dance – Poland” 9 edycja. Jako reżyser odpowiedzialny jest również za wiele spotów kampanii społecznych czy reklam telewizyjnych.

 

Wybrana filmografia

Reżyser

2002 – „Ewa”

2004 – „Mr. Parabollic”

2004 – „Mr. Parabollic: za żarciem”

Zdjęcia

2005 – „Katedra św. Janów” reż. Ryszard Kruk

2014 –„Bronisław Hellwig” (seria „Portrety wojenne”) reż. Tomasz Matuszczak

2014 –„Jan Zumbach” (seria „Portrety wojenne”) reż. Cezary Iber

2014 – „ORP Orzeł. Jan Grudziński” (seria „Portrety wojenne”)  reż. Cezary Iber

2014 – „Zdzisław Pacak-Kuźmirski” (seria „Portrety wojenne”)  reż. Rafał Skalski

2014 – „Józef Beck” (seria „Portrety wojenne”)  reż. Tomasz Matuszczak

Animacje

2014 – „Bronisław Hellwig” (seria „Portrety wojenne”) reż. Tomasz Matuszczak

2014 – „Zdzisław Pacak-Kuźmirski” (seria „Portrety wojenne”)  reż. Rafał Skalski

Muzyka

2005 – „Kilka kromek chleba” reż. Leszek Ciechoński

Miejsca w regionie, związane z postacią: