Dominika Markuszewska

Dominika Markuszewska urodzona 10 lutego 1981 roku w Rypinie jest polską aktorką filmową i teatralną, absolwentką Studia Aktorskiego L’ART w Krakowie (2001) oraz Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie (2005).

Na dużym ekranie zadebiutowała  2005 roku w dramacie „Rozdroże Cafe” reż. Leszka Wosiewicza, wcielającą się w rolę siostry Grzesia, młodego chłopaka, który postanawia napaść na bank. W 2011 roku zagrała w filmie „Sala samobójców”, gdzie możemy ją zobaczyć razem z takimi aktorami jak Jakub Gierszał, Roma Gąsiorowska czy Agata Kulesza. Następna produkcją z jej udziałem są „Zbliżenia” (2014) w reżyserii Magdaleny Piekorz.

Widzom znana jest z takich seriali jak „Pierwsza miłość” (od 2004 roku), „Barwy szczęścia” (2008), „Przepis na życie” (2011- 2012), „Przyjaciółki” (2014), „Prawo Agaty” (2014), „O mnie się nie martw” (2016) czy „M jak miłość” (2016).

Na deskach teatru Dominika Markuszewska zadebiutowała w spektaklu w reżyserii Jerzego Stuhra, „Ryszard III” Williama Shakespeare’a wcielając się w rolę Lady Anny, wstawianym w krakowskim Teatrze Ludowym, w którym obecnie występuje aktorka.

 

Wybrana filmografia

2004-2019 – „Pierwsza miłość” (serial)

2005 – „Rozdroże Cafe” reż. Leszek Wosiewicz

2007- „Twarzą w twarz” (serial)

2008 – „Barwy szczęścia” (serial)

2011- „Sala samobójców” reż. Jan Komasa

2011- 2012 – „Przepis na życie” (serial)

2014 – „Zbliżenia” reż. Magdalena Piekorz

2014- „Przyjaciółki” (serial)

2014 – „Prawo Agaty” (serial)

2016 – „M jak miłość” (serial)

Miejsca w regionie, związane z postacią: