Bolesław Michałek

Bolesław Michałek to jeden z najważniejszych polskich filmoznawców i krytyków filmowych. Jest patronem dorocznej nagrody miesięcznika „Kino” dla autora najlepszej, polskiej książki o filmie. Laureat nagród im. Karola Irzykowskiego w 1959, 1969 i 1977. Scenarzysta filmowy.

Michałek urodził się w 12 czerwca 1925 roku w Toruniu. Był współtwórcą nurtu „kina moralnego niepokoju”, mając bezpośredni wpływ na kształtowanie polityki produkcyjnej polskiego kina w latach 70. i 80. jako kierownik literacki zespołu filmowego „X” Andrzeja Wajdy i „Tor” Krzysztofa Zanussiego. Pod jego kierownictwem wyprodukowano m.in. takie dzieła jak „Ziemia obiecana”, „Człowiek z marmuru”, „Człowiek z żelaza”, „Bez znieczulenia” oraz „Panny z Wilka”, „Wodzireja”, „Aktorów prowincjonalnych” i „Gorączkę” Agnieszki Holland.

Michałek ukończył wydział historii i socjologii sztuki Uniwersite Libre w Brukseli w 1949. Był członkiem i kierownikiem zespołów redakcyjnych najważniejszych polskich pism o kinie: „Filmu” i „Kina”. Wykładał na łódzkiej PWSFTviT i uczelniach w Waszyngtonie i w Moguncji. Ponadto dwukrotnie był prezesem Międzynarodowej Federacji Krytyki Filmowej FIPRESCI.

Po 1989 był ambasadorem RP we Włoszech i dyrektorem programowym Festiwalu Filmowego w Gdyni.

Jako scenarzysta debiutował w 1977 scenariuszami do filmów o międzywojennej Polsce – „Sprawa Gorgonowej” Janusza Majewskiego i „Śmierć prezydenta” Jerzego Kawalerowicza, dla którego później napisał też „Spotkanie na Atlantyku”. Współpracował przy scenariuszu „Dantona” Andrzeja Wajdy, a wspólnie z nim i Agnieszką Holland napisał scenariusz do „Eine Liebe In Deutschland”.
Ostatnim scenariuszem Michałka był „Łabędzi śpiew” (1988) Roberta Glińskiego.

Wybrana filmografia

1971 – „Beczka Amontillado” reż. Leon Jeannot
1976 – „Andrzej Wajda” reż. Jerzy Domaradzki
1977 – „Śmierć prezydenta” reż. Jerzy Kawalerowicz
1977 – „Sprawa Gorgonowej” reż. Janusz Majewski
1980 – „Spotkanie na Atlantyku” reż. Jerzy Kawalerowicz
1983 – „Eine Liebe in Deutschland” reż. Andrzej Wajda
1984 – „Trzy młyny” reż. Jerzy Domaradzki
1988 – „Łabędzi śpiew” reż. Robert Gliński

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Nagroda im. Karola Irzykowskiego za osiągnięcia w publicystyce i krytyce filmowej za książkę „Sztuka faktów”, studium „Fellini-moralista przeciwko poecie” oraz cykl felietonów „Kino’58” publikowanych w „Nowej Kulturze” przyznawana przez Klub Krytyki Filmowej SDP, Nagroda im. Karola Irzykowskiego za osiągnięcia w publicystyce i krytyce filmowej za publikacje w tygodniku „Film”, przyznawana przez Klub Krytyki Filmowej SDP, Nagroda im. Karola Irzykowskiego za osiągnięcia w publicystyce i krytyce filmowej przyznawana przez Klub Krytyki Filmowej SDP, ŁABĘDZI ŚPIEW – Nagroda Szefa Kinematografii (Przewodniczącego Komitetu Kinematografii) za twórczość filmową w dziedzinie filmu fabularnego i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią: