Beata Kawka

Beata Kawka urodziła się 7 września 1967 roku w Szubinie na Pałukach – polska aktorka filmowa, teatralna, dubbingowa, producentka i reżyserka dubbingu, właścicielka Film Factory Studio. Jest uważana za aktorkę wszechstronną – kameleona: wzruszająca jako nieszczęśliwa matka trojga dzieci w „Na dobre i na złe”, seksowna i do szaleństwa zakochana kochanka Saszy Piłatowa w „Ekstradycji”, charakterystyczna wścibska, wypacykowana Winiarska w serialu „Marzenia do spełnienia”. Jej rola w filmie Bogusława Lindy „Sezon na leszcza” została uznana
za aktorski majstersztyk.

Na deskach teatru zadebiutowała w 1990 rolą Justyny we „Fredraszkach” w reżyserii Jana Englerta. W latach 1993–1998 była aktorką Teatru Nowego w Warszawie, związana również m.in. z Teatrem Dramatycznym w Warszawie, Operą Bałtycką oraz Teatrem im. Juliusza Osterwy w Gorzowie Wielkopolskim. Wystąpiła w kilkunastu rolach teatralnych w spektaklach reżyserów, takich jak: Tadeusz Słobodzianek, Mariusz Benoit, Paweł Łysak, Adam Hanuszkiewicz, Zbigniew Zapasiewicz i Piotr Grabowski.
Na  ekranie zadebiutowała w 1991 epizodycznymi rolami w serialu „Panny i wdowy”, następnie w filmie fabularnym o tym samym tytule. W latach 90 – tych wystąpiła w pierwszych, popularnych, polskich serialach nakręconych po upadku komunizmu „Matki, żony i kochanki” oraz „Ekstradycja 2”.  W latach późniejszych pojawiła się w wielu popularnych serialach m.in.: „Na dobre i na złe”, “Samo Życie”, „Barwy szczęścia”, „Pierwsza miłość”, „Złotopolscy”, „13 Posterunek 2”, „Sfora”, „Zostać miss”, „Prawo miasta”, „Komisarz Alex” oraz w realizowanym, w podtoruńskiej Chełmży, „Belfrze”. Zagrała także w kręconym w Bydgoszczy serialu „Prawo Agaty”.
Jedną z pierwszych ważniejszych ról na dużym ekranie stworzyła w węgiersko-polskim filmie „Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu” w reżyserii Janusza Majewskiego i Petera Bacso w 1993 roku. Zagrała tam u boku Mariana Kociniaka, Mariana Opani, Marka Kondrata, Wiktora Zborowskiego i wywodzącego się z Bydgoszczy Leonarda Pietraszaka oraz węgierskiej gwiazdy Agnes Olasz. W 1993 roku wystąpiła w pastiszowej komedii Konrada Szołajskiego „Człowiek z…” , która była delikatną kpiną z klasycznych dzieł Andrzeja Wajdy, ostrze satyry kierującą w stronę mentalności ukształtowanej przez solidarnościowy etos i opozycyjną mitologię o wyraźnie katolickim zabarwieniu. Pojawiła się też w „Złocie dezerterów” Janusza Majewskiego (1998) i dwukrotnie w filmach Bogusława Lindy w “Sezonie na leszcza” i w „Jasnych błękitnych oknach”. Ostatnio pojawiał się dwukrotnie w superprodukcjach Patryki Vegi w “Służbach specjalnych” oraz w „Pitbullu. Nowych porządkach”.

Wybrana filmografia

1991 – „Panny i wdowy” reż. Janusz Zaorski (serial)
1991 – „Panny i wdowy” reż. Janusz Zaorski
1993 – „Człowiek z…” reż. Konrad Szołajski
1996 – „Wezwanie” reż. Mirosław Dembiński
1998 – „Złoto dezerterów” reż. Janusz Majewski
2000 – „Sezon na leszcza” reż. Bogusław Linda
2001 – „Kameleon” reż. Janusz Kijowski
2006 – „Jasne błękitne okna” reż. Bogusław Linda
2007 – „Wszystko będzie dobrze” reż. Tomasz Wiszniewski
2010 – „Prosta historia o miłości” reż. Arkadiusz Jakubik
2014 – „Służby specjalne” reż. Patryk Vega
2016 – „Pitbull. Nowe porządki” reż. Patryk Vega
2016 – “Belfer” reż. Łukasz Palkowski (serial)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

MFF w Madrycie – nagroda aktorska za film „Jasne błękitne okna”.

Miejsca w regionie, związane z postacią: