Antoni Ostrouch

Antoni Ostrouch to aktor teatralny i filmowy, który urodził się 31 sierpnia 1958 roku we Włocławku. Na studia wyjechał do Warszawy, gdzie został absolwentem Wydziału Aktorskiego w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w 1981 roku.

Swoje pierwsze kroki na scenie teatralnej stawiał, tuż po ukończeniu studiów, w Lubuskim Teatrze im. Kruczkowskiego w Zielonej Górze, z którym współpracował do 1983 roku. W latach 1984 – 2006 grał w Teatrze Dramatycznym w Warszawie. Następnie związał się z Teatrem Polskim w Warszawie, w którym występuje nieprzerwanie od 2006 roku.

Debiutem filmowym aktora była rola milicjanta w serialu „Dom” z 1980 roku. Kilka lat później, w 1985 roku, wystąpił w pełnometrażowym filmie fabularnym „…jestem przeciw” Andrzeja Trzos Rastawieckiego, poruszającym problem uzależnienia młodych osób od narkotyków.

W swojej karierze zagrał również zawodowego mordercę Jose Ramireza Navaz w filmie politycznym „Gracze” z 1995 roku, w którym wystąpił pochodzący ze Świecia Janusz Józefowicz. Z kolei w 2016 roku wcielił się w postać cesarza Wilhelma, w filmie biograficznym „Bodo” w reżyserii Michała Kwiecińskiego. Inspiracją do stworzenia scenariusza było życie gwiazdy polskiego kina międzywojennego Eugeniusza Bodo.

Aktor zagrał wiele ról serialowych. Wystąpił między innymi w „Czterdziestolatku. 20 lat później”, „Barwach szczęścia”, „Gwiezdnym Piracie” czy „Złotopolskich”. W 2002 roku wcielił się w rolę Piotra Graubera, pseudonim „Gruby”, w serialu „Sfora” i w jego wersji kinowej „Sfora: bez litości”.W 2018 roku Antoni Ostrouch zagrał dyrektora domu towarowego w kryminalnym serialu „Rojst”, w którym wystąpili między innymi Dawid Ogrodnik i Andrzej Seweryn.

Wybrana filmografia

  • 1980 –„Dom”(serial odc.1)
  • 1985 – „… jestem przeciw”reż. Andrzej Trzos-Rastawiecki
  • 1992 – „Enak” reż. Sławomir Idziak
  • 1993 – „ 20 lat później” (serial odc. 5)
  • 1995 – „Gracze” reż. Ryszard Bugajski
  • 1998 – „Gwiezdny Pirat”(serial)
  • 1999 – „Ostatnia misja”reż. Wojciech Wójcik
  • 2002 – „Sfora” (serial)
  • 2002 – „Sfora: bez litości”  reż. Wojciech Wójcik
  • 2003−2006 – Złotopolscy(serial )
  • 2003 – „Na dobre i na złe” (serial odc.164)
  • 2009−2010 – „Barwy szczęścia” (serial)
  • 2016 – „Historia Roja” reż. Jerzy Zalewski
  • 2016 – „Bodo” (serial)
  • 2016 – „Bodo” reż. Michał Kwieciński
  • 2018 – „Rojst”(serial odc. 2)
  • 2018-2020 – „Korona królów” (serial)

 

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Włocławek
ANWIL 1

Włocławek

pełen artykuł