Anna Antonowicz

Anna Antonowicz urodziła się w 1981 roku we Włocławku, ale wychowywała się w Toruniu. Jest polską i niemiecką aktorka filmową i telewizyjną. W 2004 roku ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi. W Niemczech od lat występuje z sukcesami w najbardziej popularnych serialach telewizyjnych.

Już jako jedenastoletnia dziewczynka wystąpiła w przedstawieniu Anny Augustynowicz “Agnes”, wystawianym w toruńskim Teatrze im. Wilama Horzycy. Było to pierwsze jej spotkanie ze sceną. W latach 2003-2004 była związana z Teatrem Nowym w Łodzi, występowała również w łódzkim Teatrze Studyjnym PWSFTviT oraz w warszawskim Teatrze Nowym i Teatrze Syrena.

Pierwszą jej rolą w filmie fabularnym zagrała u Michała Rosy w filmie “Cisza”.
W latach 2001-2003 wystąpiła w kilkunastu w etiudach szkolnych. Pojawiła się także w niezależnym, krótkometrażowym filmie toruńskiego poety Szymona Piszczka pt. “Szymon Python”.

Polskim widzom znana jest głównie z takich ról jak  Ruda z serialu “Na dobre i na złe”, Miśka z serialu “Pensjonatu pod Różą”, czy żołnierka „Bąbla” z “Bao-Bab, czyli zielono mi”.

W 2004 roku aktorka wyjechała na stałe do Niemiec. Role w niemieckich filmach i serialach przyniosły jej największy sukces i popularność. Niemieccy widzowie pokochali ją za rolę w niezwykle popularnym serialu “Lindenstrasse” (“Ulica Lipowa”), a z kolei za kreację w “Bella Block — Die Frau des Teppichlegers” została nominowana do Niemieckiej Nagrody Telewizyjnej w kategorii najlepsza drugoplanowa rola żeńska.
W 2015 została włączona do obsady legendarnego, dla niemieckiej telewizji, serialu “Tatort”, w Polsce znanego jako “Miejsce zbrodni”.

Systematycznie występuje też w europejskich, pełnometrażowych produkcjach fabularnych. W 2007 roku zagrała epizod w filmie “Straż nocna” w reżyserii Petera Greenewaya, a w 2009 jedną z głównych ról w filmie sensacyjnym Daniela Linda Lagerlöfa “Johan Falk — Operacja Słowik” oraz w fińskim „The Rainbowmaker” (2008) Nany Dzhordzhadze.

W 2011 wystąpiła w dramacie o miłości Żydówki i Polaka ratującego Żydów podczas II wojny światowej pt. „Die Verlorene Zeit” (“Zagubiony Czas”) w reżyserii zdobywczyni nagród na światowych festiwalach (Monachium, RTL Golden Awards, Sarajevo) Anny Justice. Pojawiła się w „Lagerfeuer” (“Druga strona muru“) w reżyserii Christiana Schwochowa (2013), a w 2018 roku premierę miała holenderska produkcja w reżyserii Marii Peters pt. „Dyrygent” (“The Conductor”) z jej rolą.

Mimo wielu sukcesów zagranicznych, Antonowicz pozostaje obecna w polskim kinie.
Ostatnio wcieliła się m.in. w rolę Kasi w komedii romantycznej “Jeszcze raz” Juliusza Malca, a w 2010 pojawiła się w filmie “Milczenie jest złotem”.

Wybrana filmografia

2001 – „Pokoje” reż. Anna Kuśmierczyk
2001 – „Cisza” reż. Michał Rosa
2002 – 2004 – „Na dobre i na złe” (serial)
2005 – 2006 – „Pensjonat pod Różą’ (serial)
2007 – „Straż nocna” reż. Peter Greenaway
2008 – „Jeszcze raz” reż. Mariusz Malec
2010 – „Milczenie jest złotem’ reż. Ewa Pytka
2011 – „Zagubiony czas” reż. Anna Justice
2013 – „Druga strona muru” reż. Christian Schwochow
2015 – „Tatort” (serial)

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Nominowana do Niemieckiej Nagrody Telewizyjnej (German Television Awards)
w kategorii najlepsza drugoplanowa rola żeńska w serialu ‘Bella Block”, laureatka nagrody Prezydenta Miasta Torunia „Flisaka” na 13. Międzynarodowym Festiwalu Filmowym „Tofifest” w Toruniu.

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Włocławek

pełen artykuł