Andrzej Nejman

Andrzej Nejman aktor, reżyser oraz prezenter telewizyjny urodzony 5 listopada 1974 roku we Włocławku. Wszystkim dobrze znany z roli Waldka w popularnym serialu „Złotopolscy”. Obecnie jest dyrektorem Teatru Kwadrat im. Edwarda Dziewońskiego w Warszawie.

Jego kariera aktorska rozpoczęła się od serialu „Rozalka Olaboga” (1984), kiedy w wieku 8 lat wcielił się w postać Felka Miecucha. W 1996 roku pojawił się na dużym ekranie w filmie „Matka swojej Matki” reż. Roberta Glińskiego. W tym samym roku zagrał w filmie „Szamanka” obok takich aktorów jak Bogusław Linda, Agnieszka Wagner czy Paweł Deląg.

Od 1997 roku mogliśmy oglądać go w popularnym serialu TVP „Złotopolscy”, gdzie wcielił się w rolę Waldka Złotopolskiego. Serial kręcony do 2010 roku przyniósł mu ogromną rozpoznawalność. Aktora mogliśmy zobaczyć również w innych serialach: „Sposób na Alcybiadesa”, „Tylko miłość”, „Naznaczony”, „Nowa”, „Lekarze”, „Prawo Agaty” czy „Daleko od noszy. Reanimacja” .

Na dużym ekranie zagrał w znanym filmie  w reżyserii Olafa Lubaszenko „Poranek Kojota” (2001), wcielając się w rolę Witka – przyjaciela Kuby oraz w „1409 – Afera na zamku  Bartenstein” (2005) komedii o Krzyżakach kręconej m.in. w Toruniu i Golubiu-Dobrzyniu. W następnych latach pojawił się w takich produkcjach jak: „Legenda” (2005), „Szaleniec” (2007) „7 minut” (2010) oraz „Od pełni do pełni” (2012).

Aktor podkładał głos m.in. pod głównego bohatera w filmie animowanym „Tarzan” (1999), rycerza Rodriga w filmie „El Cid – Legenda o mężnym rycerzu” (2003) czy Horacego w „Podróżach Guliwera” (2010).

Od 1998 roku związany z warszawskim teatrem Kwadrat, którego od 2010 roku jest dyrektorem. Jego debiutem reżyserskim był spektakl „Ciotka Karola 3.0” wystawiony w 2013 roku. Przedstawienie zdobyło Nagrodę Publiczności Festiwalu Komedii TALIA 2014 odbywającego się w Tarnowie.

Andrzej Nejman prowadził program „Krzyżówka 13-latków” (2000) w telewizji TVP2 , „Szalona aukcja” (2007) w TVP 1,  „Ludzie listy piszą” w TV Polonia oraz autorską audycję „KOZA”, którą można było usłyszeć w Programie III Polskiego Radia.

Wybrana filmografia:

1984 – „Rozalka Olaboga” (serial)

1996 – „Szamanka” reż. Andrzej Żuławski

1996 – „Matka swojej matki” reż. Robert Gliński

1997 -2010 – „Złotopolscy” (serial)

1997 – „Sposób na Alcybiadesa” (serial)

1998 – „Spona” reż. Waldemar Szarek

2001 – „Poranek Kojota” reż. Olaf Lubaszenko

2005 – „Legenda” reż. Mariusz Pujszo

2005 – „1409 – Afera na zamku Bartenstein” reż. Rafał Buks i Paweł Czarzasty

2007 – 2009 – „Tylko miłość” (serial)

2010 – „7 minut” reż. Maciej Odoliński

2012 – „Od pełni do pełni” reż. Tomasz Szafrański

2017 – „Daleko od noszy. Reanimacja” (serial)

Ważna produkcja:

1409 – afera na zamku Bartenstein

reż. Rafał Buks, Paweł Czarzasty

pełen artykuł

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Włocławek

pełen artykuł

Produkcje filmowe w regionie, zwiazane z postacią:

1409 – afera na zamku Bartenstein

reż. Rafał Buks, Paweł Czarzasty

czytaj dalej