Adrianna Biedrzyńska

Adrianna Biedrzyńska urodziła się 30 marca 1962 w Toruniu. Jest polską aktorką teatralną, filmową i telewizyjną oraz piosenkarką. Ukończyła Szkołę Podstawową nr 50 i VI Liceum Ogólnokształcącego w Bydgoszczy. Jest również absolwentką Wydziału Aktorskiego Szkoły Filmowej w Łodzi.

Biedrzyńska początkowo planowała zostać skrzypaczką, jednak porzuciła plany i wybrała karierę aktorską. Zagrała w wielu filmach, serialach telewizyjnych i przedstawieniach teatralnych. Swoich sił próbowała także jako piosenkarka wydając w 2003 roku album „Ada – Debiut”.

W teatrze zadebiutowała jeszcze jako studentka „Filmówki” w 1983 roku na deskach Teatru Studyjnego im. Juliana Tuwima w Łodzi. Należała także do zespołów w tym m.in. warszawskiego Teatru Nowego, a gościnnie występowała w warszawskich teatrach: Rampa, Scena Prezentacje, Syrena oraz Komedia.
W drugiej połowie lat 80 – tych zarzuciła karierę sceniczną na rzecz kina.

Po raz pierwszy przed kamerą Biedrzyńska pojawiła się w epizodycznej roli w filmie
pt. „Co dzień bliżej nieba” w reżyserii Zbigniewa Kuźmińskiego w 1983 roku. Rok później otrzymała główną rolę w obyczajowym filmie muzycznym „Miłość z listy przebojów” Marka Nowickiego, który uczynił z Biedrzyńskiej artystkę rozpoznawalną. Następnie była „Ucieczka” Tomasza Szadkowskiego, za którą otrzymała nagrodę na gdańskim festiwalu Młode Kino Polskie.

W 1985 roku rozpoczęła występy w filmach zagranicznych twórców m.in.: „Kepvadaszok” Andrása i Miklósa Szurdi, w czesko-fińskiej produkcji pt. „Zkroceni zleho Muze” Marie Polednakovej, niemiecko – węgierskim „Hanussen”  Istvana Szabo (1988), gdzie zagrała u boku wybitnego aktora Klausa Marii Brandauera, czy debiucie francusko – irańskiej reżyserki Emily Atef „Molly’s Way”, który podbił serca publiczności i krytyków filmowych na wielu festiwalach m.in.w Bratysławie, Monachium, Norymberdze czy Bogocie.

W 1988 Biedrzyńska wcieliła się w główną rolę dwudziestoletniej Anki, studentki warszawskiej Akademii Teatralnej w filmie „Dekalog IV” Krzysztofa Kieślowskiego. W tym samym roku zagrała również w filmie Wojciecha Hasa „Niezwykła podróż Baltazara Kobera”.
W cenionym przez krytykę dramacie „300 mil do nieba” Macieja Dejczera (1989),
który otrzymał m.in. Europejską Nagrodę Filmową w kategorii najlepszy film młodego twórcy oraz nagrodę jury młodzieżowego w Cannes zagrała dziennikarkę, następnie u Filipa Bajona w „Lepiej być piękną i bogatą” oraz w „Pajęczarkach” Barbary Sass. W „Pierścionku z orłem w koronie” Andrzeja Wajdy stworzyła znakomitą kreację sanitariuszki Janiny.
W 2003 roku wydała płytę „Ada – Debiut”.

Grała, także w pierwszych polskich telenowelach i sit-comach m.in. w „Fitness Club”, w „Bule i spóle” czy w „Barwach szczęścia”. Biedrzyńska działała przez wiele lat z sukcesami w Teatrze Telewizji i współpracowała z kabaretem Tey oraz satyrykiem Pawłem Dłużewskim.

W serialu Marzeny Więcek z 2016 roku, który jest swoistym poliptykiem filmowym, w którym kobiety-aktorki opowiadają o newralgicznych momentach życia, Biedrzyńska wystąpiła w jednej z głównych ról w towarzystwie innych polskich aktorek m.in. Ewy Szykulskiej i Marzeny Trybały,

Film zdobył wiele nagród za granicą m.in. na festiwalach w Singapurze, Malcie
i w Dhace.

Wybrana filmografia

1983 – „Co dzień bliżej nieba” reż. Zbigniew Kuźmiński
1984 –  „Miłość z listy przebojów” reż. Marek Nowicki
1985 – „Kepvadaszok” reż. András Szurdi, Miklós Szurdi
1986 – „Boris Godunow” reż. Siergiej Bondarczuk
1988 – „Schodami w górę, schodami w dół” reż. Andrzej Domalik
1988 – „Hanussen” reż. Istvan Szabo
1988 – „Dekalog, cztery” reż. Krzysztof Kieślowski
1989 – „300 mil do nieba” reż. Maciej Dejczer
1992  – „Pierścionek z orłem w koronie” reż. Andrzej Wajda
1993  – „Lepiej być piękną i bogatą”, reż. Filip Bajon
1993 – „Pajęczarki”, reż. Barbara Sass
2005  – „Molly’s Way” reż. Emily Atef
2010 – „Mała matura 1947” reż. Janusz Majewski
2010 – „Weekend”, reż. Cezary Pazura
2013 – „Wybraniec” reż. Michał Węgrzyn
2016 – „Kolekcja sukienek” reż. Marzena Więcek

Wybrane nagrody i wyróżnienia

Festiwal Młodego Polskiego Kina w Gdańsku – wyróżnienie za rolę w filmie „Ucieczka”, Nagroda Artystyczna Młodych im. Stanisława Wyspiańskiego za osiągnięcia aktorskie, Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego, Nagroda Wiktora dla osobowości telewizyjnej,  Nagroda „Złota Kaczka” w kategorii najlepsza polska aktorka i inne.

Miejsca w regionie, związane z postacią:

Bydgoszcz

pełen artykuł